El periodista Xevi Xirgo ha afirmat aquest dilluns al Parlament que l'audiovisual viu un "moment clau" amb la tramitació de la llei estatal sobre aquest àmbit, ha demanat que es desencalli la llei catalana sobre el sector i ha defensat el paper del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). En comparèixer a la Comissió d'Assumptes Institucionals per defensar la seva candidatura a formar part del consell del CAC, ha assegurat que en aquest moment del sector s'ha de parlar d'"oportunitats i riscos", i ha subratllat que la presència del català a les plataformes audiovisuals és capital. Per a ell, el projecte de llei estatal i la norma catalana és un dels reptes més importants que afronta el sector: "Gaudirem o patirem les conseqüències durant anys".

Objectius del CAC

També ha subratllat que el CAC ha de vetllar pel pluralisme i la diversitat en els mitjans, la protecció dels menors, la lluita contra el discurs de l'odi i la desigualtat de gènere. Sobre la protecció dels menors, Xirgo creu que el CAC i la Conselleria d'Educació de la Generalitat podrien anar "més enllà" als materials i programes a les escoles, perquè en l'edat escolar se sentin les bases de comportament de futur. A més, ha plantejat obrir una etapa al CAC i encarar-la amb la voluntat d'arribar a acords amb la màxima majoria, i ha afegit que l'organisme regulador s'ha de fixar tant en els emissors de continguts com en els receptors. PSC, ERC i Junts, que proposen a Xirgo per presidir l'organisme, han valorat la seva voluntat de protecció dels menors i de consensuar acords; Vox ha retret un "repartiment de cadires"; la CUP ha parlat textualment d'intercanvi de cromos; els comuns han anunciat que votaran en contra al ple, i Cs ha criticat l'acord.

El ple del Parlament d'aquesta setmana, que començarà dimarts a la tarda i durarà fins dijous, designarà els nous membres de la Sindicatura de Comptes del CAC i de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades. Segons es va aprovar divendres passat a la Taula i la Junta de Portaveus, la sessió plenària d'aquesta setmana ja es podrà fer amb el 100% dels diputats presents a l'hemicicle, una vegada superada la punta de la sisena ona del coronavirus.

Per a la renovació d'aquests càrrecs ja hi ha un acord entre PSC, ERC i Junts per a assegurar-se una majoria àmplia per designar-los. A la Sindicatura de Comptes, han estat proposats Miquel Salazar, Llum Rodríguez, Ferran Roquer, Josep Viñas, Manel Rodríguez, Maria Àngels Cabasés i Anna Tarrach. Pel que fa al CAC, els candidats proposats són Rosa Maria Molló, Miquel Miralles, Laura Pinyol, Enric Casas i Xevi Xirgo, sent aquest últim a qui proposen com a president de l'ens.