Apagar la crisi de l'executiu. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha remodelat el Govern després de la renúncia del conseller d'Educació, Vicent Marzà (Compromís). Tot va començar amb la dimissió de Manolo Mata com a síndic socialista per centrar-se en la defensa jurídica d'un dels principals investigats del cas Azud, cosa que va obrir les portes a un relleu en els seients socialistes i a una remodelació del Consell. Tanmateix, la sorpresa va saltar a primera hora d'aquest dimecres amb la renúncia de Marzà per cenyir-se en la tasca política del seu partit de cara a les eleccions del 2023.

La fins ara consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, serà la nova síndica (portaveu) del grup socialista a les Corts Valencianes en substitució de Mata. Ocupava el càrrec de consellera des del juny del 2018, quan va deixar de ser portaveu del PSPV a l'òrgan legislatiu valencià per substituir Carmen Montón, que va ser nomenada ministra de Sanitat del primer govern estatal de Pedro Sánchez. Barceló va començar la seva activitat pública fa dues dècades com a alcaldessa de Saix (Alacant), la seva localitat natal i al capdavant de la Conselleria de Sanitat ha hagut de bregar amb la pandèmia de la covid-19. Ara torna a una institució de la qual coneix els secrets, ja que ha sigut vicepresidenta segona de les Corts. El seu nomenament com a síndica del principal grup del parlament valencià implicarà que els sis grups parlamentaris de l'hemicicle tinguin una dona al capdavant.

Canvis a les conselleries socialistes

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, i la consellera d'Innovació, Carolina Pascual, també abandonen el Consell, dins de la remodelació que porta a terme el president de la Generalitat per donar un nou impuls a l'Executiu del Botànic (format pel PSPV, Compromís i Unidas Podemos) per l'any que queda de legislatura. Juntament amb el de Barceló, són els tres canvis en el Govern valencià que s'han conegut aquest divendres. Està previst que Puig anunciï els nous consellers aquest dissabte.

El primer canvi en el Consell es va conèixer dimecres, quan Marzà va anunciar la seva renúncia com a conseller d'Educació. Compromís ha proposat per a la seva substitució la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit. Però la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, ha reiterat aquest divendres que Compromís no farà cap canvi més en les conselleries que gestiona. Tampoc està previst que faci cap canvi Unidas Podemos, de manera que les expectatives estan posades en les modificacions que faci Puig en les conselleries dels socialistes.