El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat que "tot és absolutament explicable" sobre l'operació de l'Institut Valencià de Finances (IVF) amb el Grup Zeta que ha motivat al PP a demanar que comparegui a les Corts. L'IVF va perdre 1,3 milions d'euros en acceptar la quitança del 70% del deute de Zeta, condició clau en la venda del grup mediàtic a Prensa Ibérica. Zeta era propietària de Pecsa, editora del diari Mediterráneo de Castelló, de la que Puig posseeix l'1,2% (177.886,06 €) encara ara. Puig sempre ha declarat aquesta propietat al portal de transparència de la Generalitat Valenciana.

El PP ha sol·licitat al president que expliqui la seva participació en consell de govern en què es va aprovar la quitança, "que podria afavorir a algun grup empresarial en el qual té accions i interessos", en obliqua referència al Grup Zeta i a Mediterráneo.

Els populars i mèdia afins volen així buscar les pessigolles a Puig i enviar un avís a Prensa Ibérica, que és també propietària dels diaris líders a les altres dues províncies, Levante-EMV a València i Información a Alacant, sempre distants amb els governs del PP. A més, Prensa Ibérica és el grup de mèdia més gran del País Valencià, per la qual cosa és el que més publicitat institucional rep de la Generalitat que presideix el mateix Puig (gairebé 1,7 milions d'euros, segons l'ABC).

Després de l'adquisició de Zeta, Premsa Ibèrica és també el major grup de mèdia de Catalunya.

Una vella història

Puig ha insistit des de Brussel·les que ell no és accionista de Zeta, sinó de Pecsa. "Mai no he participat en Zeta, mai no he tingut res a veure amb Zeta, que és l'accionista majoritari de [l'editora de] Mediterráneo. Nosaltres érem minoritaris. No sé si representem [els minoritaris] el 10%. Jo represento l'1%".

La història de l'accionista Puig arrenca després del seu acomiadament de Mediterráneo, on hi treballava. "Després del cop d'Estat [del 23-F del 1981], en una actitud absolutament arrogant, el govern de l'UCD va eliminar tota resta de 'suarisme', com el director del diari", ha explicat avui el mateix Puig.

"A mi em van fer fora, vaig anar al jutjat i finalment vaig guanyar la demanda. Els diners [de la indemnització] els vaig invertir quan [Pecsa] va comprar del diari. En aquell moment, com ara, la meva ambició era que hi hagués un diari progressista a Castelló, i que es mantingués", ha assenyalat.

"No és cert"

Després de la seva entrada en política amb el PSOE i d'ocupar diversos càrrecs, Puig mai no va pensar a desprendre's d'aquestes accions o que la seva propietat podria perjudicar-lo. "Mai no he participat en la direcció de l'empresa ni en cap qüestió relacionada amb la dinàmica empresarial de Pecsa, i ara s'ha produït una situació difícil del soci majoritari de Pecsa, no de Pecsa", ha agregat amb referència a l'operació de l'IVF.

De tot això, Puig conclou que "no és cert" que l'IVF hagi intervingut en una empresa en que ell participi. De fet, el director de l'IVF, Manuel Illueca, ha afirmat que desconeixia que Puig fos accionista de Pecsa.

El director de l'IVF, Manuel Illueca, ha admès que va parlar amb el president Puig d'aquest cas perquè "apareixia en premsa permanentment". Illueca ha recalcat que Puig "mai no ha donat llum verda ni vermella a cap actuació de l'IVF" sinó que ha mostrat el "màxim respecte a les decisions tècniques que s'adopten en aquesta casa". Puig, a Brussel·les, ha afegit que pensar el contrari "seria faltar al respecte a aquests funcionaris, que són absolutament independents i tenen una vàlua professional i que han decidit el que creien millor."