Xavier Trias, cap de llista de Junts per Catalunya a les eleccions municipals 2023, ha obert la porta que la connexió de la xarxa de tramvia per la Diagonal s’acabi decidint per via d’una consulta ciutadana, tot i que el seu posicionament seria el de votar-hi en contra. Així ho ha assegurat Trias aquest dilluns al matí en un acte del cicle Objectiu Barcelona, organitzat per Barcelona Global. En concret, l’alcaldable de Trias per Barcelona ha assegurat que la implementació del tramvia “en el seu moment, fa 20 anys, va ser una proposta pionera, que s’emmarcava en l’electrificació del trànsit, però ara ja no és així”.

🗓️ Calendari de les eleccions municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Trias ha defensat que l’alternativa a la connexió és la del bus elèctric, “que fa la funció del tramvia, i no genera la despesa d'inversió que cal, ni de contaminació per les obres que s’hi fan”. Ara bé, l’alcaldable ha apuntat que “ara la meitat del tramvia per la Diagonal ja està feta”, ja que l’any vinent es finalitzarà el tram entre Glòries i Verdaguer, però ha recordat que “Ada Colau es va saltar una votació de ciutat”, en referència a la consulta que es va fer el 2010 sota el mandat de l’alcalde Hereu. “Jo no faré el que em doni la gana —ha continuat Trias—, probablement acabi amb una altra consulta per saber si la gent ho vol”. “Si m'atabalen molt, la faré”, ha afegit. “Jo no vull fer l'enllaç, crec que és llençar els diners que necessitem per a altres coses i només per afavorir una empresa. Si es fes la consulta, faria campanya pel no”, ha reblat.

“Barcelona necessita un canvi”

Així mateix, Xavier Trias ha afirmat que es presenta a l’alcaldia perquè “Barcelona necessita un canvi, les coses han de funcionar, i per això em presento”. “Necessitem un canvi de manera d'entendre la ciutat. Si es vol quatre anys més de govern d'Ada Colau, queda clar a qui votar. Aquests darrers anys s'ha evidenciat que el PSC i ERC volen governar amb Ada Colau”, ha insistit. Trias ha explicat que aposta per un turisme de més qualitat, no només amb un nivell econòmic alt, sinó familiar, cultural, de congressos, de fires. Sobre la taxa turística, ha assenyalat que ha de servir per millorar el turisme, per fer campanyes i “per corregir aquelles coses que dificulten l'acceptació del turisme a la ciutat”. De la Copa Amèrica ha destacat que és una aposta tecnològica.

Sobre el tema de l’habitatge, Trias ha apostat per un gran acord, que inclogui la majoria de les forces polítiques. “Hem de fer habitatge públic de lloguer a preu assequible amb una política a 20-30 anys i fer-ho amb el sector privat”, ha insistit. De l'aeroport ha afirmat que “també és competència municipal, perquè el president de l'AMB és l'alcalde de Barcelona i l'aeroport és a l'AMB”, i ha retret l'actitud de president d'Aena, de no parlar amb els alcaldes del Prat ni de Barcelona sobre què hi proposa. Xavier Trias ha destacat la necessitat que Barcelona tingui vols intercontinentals, però per trobar la millor solució ha reclamat que siguin els tècnics que facin la proposta possible comptant també amb els aeroports de Girona i Reus, a 30 minuts amb AVE.