El líder de Trias per Barcelona, Xavier Trias, ha sigut clar: "No pot ser que la capital de Catalunya no es manifesti a favor de l'amnistia". Ha fet referència a la votació que té lloc aquest divendres a l'ajuntament, amb tres propostes sobre la llei d'amnistia a debat —i amb un front comú amb Ernest Maragall (ERC) per forçar Jaume Collboni i el PSC a posicionar-se. "La proposició que fem no és destructiva, està feta perquè la pogués votar el PSC", ha reconegut Trias aquest dijous, en una entrevista al programa Més 324.

El problema és que els socialistes votaran en contra de la proposta, tant al consistori com al Parlament —coincidint amb la segona votació d'Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats. És així que Trias ha lamentat la decisió i assegura que "s'haurien d'haver abstingut" per "fer una mica de camí". "La gràcia és que les coses vagin bé", ha afirmat el líder postconvergent. De fet, ha admès que li agradaria tenir una millor relació amb el PSC: "En el moment actual aniria bé una bona entesa amb els socialistes, a tots llocs (Barcelona, Catalunya i l'estat espanyol)". "El PSC s'equivoca no buscant maneres d'entendre'ns. És una llàstima", ha afegit. És així com ha criticat la proposició presentada per Collboni, que "ha d'entendre que hi ha un conflicte". "L'altra cosa és que no estem d'acord en com l'hem de solucionar", ha conclòs.

Amnistia per Laura Borràs?

En la línia de l'amnistia, Trias ha donat a entendre que la presidenta de Junts, Laura Borràs, no hauria de ser amnistiada. És veritat que ha mostrat solidaritat amb ella i ha assegurat que la condemna és injusta, "perquè el mateix jutge demana que la indultin". És a dir, que s'ha mostrat més a favor d'un indult que no pas de l'amnistia per Borràs. "L'amnistia ha de ser per a la gent represaliada", ha sentenciat, probablement fent referència també a la possibilitat d'amnistiar els policies del referèndum de l'1-O.

És aquest divendres quan l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s'enfronta al seu primer ple municipal ordinari (després del ple de cartipàs del juliol) i ho farà amb tres propostes sobre la llei d'amnistia a debat: una a favor, presentada conjuntament per Trias per Barcelona i ERC; una de contrària a la iniciativa, del PP; i una tercera més tèbia, presentada pel mateix PSC. Totes tres indiquen que la situació política espanyola marca l'agenda barcelonina.