El diputat d'ERC al Congrés i membre de la permanent del partit, Xavier Eritja, ha manifestat en una entrevista a Lleida Ràdio, que la pèrdua de 300.000 vots de la formació d'Oriol Junqueras a les eleccions municipals, significa que han de fer "autocrítica". "La gent ens diu que replantegem tot el que estem fent", ha reconegut, i ha afegit que això "és una situació molt fumuda i implica uns canvis interns". Eritja ha assegurat que la forta abstenció que ha patit del seu electorat ha estat sobretot a "les grans ciutats, com a Lleida", i ho ha atribuït a una dinàmica de la política catalana i no local, exculpant així l'exalcalde Miquel Pueyo. "El que ha passat ha estat en clau nacional", ha insistit. Eritja ha reconegut que no tenen gaire temps per resoldre-ho perquè tenen les eleccions generals "al davant".

"A nivell municipal hi ha hagut un retrocés important. A Lleida ciutat és trist, perquè s'ha perdut la possibilitat d'aquell front independentista i s'ha tornat a l'escenari de 15 o 20 anys enrere. Hi ha una part de responsabilitat molt important d'aquests partits que hem liderat el front independentista. Els equips actuals han de ser conscients que hi ha una clau nacional -no només de la gestió local- a la qual s'hi ha de saber donar resposta", ha reiterat.

Segons Eritja, a les grans ciutats catalanes el vot ha seguit les claus nacionals i fins i tot estatals. "Si no s'hauria d'haver fet molt mala gestió [a Lleida] perquè baixés en picat ERC i pugés Vox i el PP", ha justificat. El diputat d'ERC s'ha mostrat sorprès per aquesta votació més ideològica, i ha constatat que "hi ha una decepció que no s'han fet els passos [per anar a la independència]". Al seu entendre, s'ha produït a les eleccions municipals i es pot repetir a les eleccions generals del 23 de juliol. "Penseu que portem uns anys de repressió constant, de laminació que dic jo, de laminació política i desgast polític dins l'independentisme, que ha donat fruit ara a les municipals, i que probablement donarà fruit també a les estatals. Ja veurem", ha dit.

ERC ha convocat una assemblea oberta als militants dimarts que ve després dels mals resultats electorals del partit a les eleccions municipals del 28 de maig passat. Ja a la nit electoral, Junqueras es va comprometre a analitzar els resultats electorals, que va assegurar que no eren els que la formació "desitjaria": a Barcelona van passar de 10 a 5 regidors, i a Tarragona i Lleida, on governaven, han perdut les alcaldies, com també ha passat en les localitats on havien fet tripartits contra Junts.

L'assemblea també servirà per abordar el full de ruta de partit davant les eleccions generals del 23 de juliol, segons van informar el president d'ERC i la secretària general, Marta Rovira, en una carta enviada a la militància.

Enmig d'aquest replantejament, Junqueras ja va anunciar dilluns que Gabriel Rufián tornarà a ser el candidat d'ERC a les generals, tot i que no va complir les expectatives a Santa Coloma de Gramenet amb l'increment d'1 sol regidor, i una pèrdua global de suports de l'independentisme. El sector crític Primer d'Octubre qüestiona la candidatura de Rufián.