Qui és el secretari general del Parlament que ha donat instruccions a la cambra de retirar l'acta de diputat al president Quim Torra? Xavier Muro és un lletrat que va substituir Pere Sol l'any 2016, després que aquest fos advertit pel Tribunal Constitucional arran l'incident d'execució de la sentència del 9-N i Sol decidís marxar voluntàriament. El relleu de Muro va ser una decisió presa per unanimitat i com a proposta de l'aleshores presidenta del Parlament Carme Forcadell. Muro és lletrat de l'hemicicle des de l'any 1992, està llicenciat en Dret i Filosofia per la Universitat de Barcelona i en els darrers temps ha protagonitzat més d'un capítol amb el govern català.

En la seva declaració al Tribunal Suprem pel judici del procés, Muro, que va demanar declarar amb la cara amagada, va insistir en les advertències que va donar al Parlament d'anar en contra de les resolucions del Tribunal Constitucional, també després del referèndum de l'1 d'octubre. Muro va recordar que, com a conseqüència de la suspensió de la llei del referèndum per part del Tribunal Constitucional, “no es podia donar compliment a cap de les seves previsions”. Per això argumentava que va demanar a la Mesa que no admetés les propostes de resolució que “entraven en contradicció” amb l’Alt Tribunal.

Sobre la publicació de les lleis de desconnexió al butlletí del Parlament, Muro va indicar que va “impartir ordres que no es publiquessin”. També es va negar a autoritzar la publicació al Butlletí Oficial del Parlament la proposició de llei de referèndum. I va contradir la voluntat de Forcadell, que van autoritzar-la amb la majoria de Junts pel Sí i defensant que no necessitava cap autorització de Muro.

Quina funció té un secretari general?

Si ens fixem amb el que dicta el Parlament de Catalunya, la resposta és clara: és un òrgan tècnic: "El secretari general és el cap del personal i dels serveis del Parlament i compleix funcions d'assessorament de la Mesa i la Junta de Portaveus". Aquest assessorament no passa per una competència executiva. Aquest és l'article que ho especifica:

aericle 2 parlament

Tota la seva estructura depèn, en darrera instància, del president del Parlament Roger Torrent. Aquest és l'organigrama que recull els estatuts del Parlament.

gabinet