A finals del maig el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va destituir el cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid, el coronel Diego Pérez de los Cobos, per "pèrdua de confiança". El coronel va ser responsable de la violència policial exercida durant el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 a Catalunya.

Ara, l'advocat de l'exconseller Joaquim Forn, Xavier Melero, li ha dedicat un article a La Vanguardia en què ha aprofitat per passar comptes amb l'excoronel del cos policial. 

Sota el títol "Pérez de los Cobos i l'honor de la Guàrdia Civil", Melero recorda que l'excoronel va ser "una peça clau en la repressió del procés", però que "va negar haver donat qualsevol ordre als seus homes" l'1 d'octubre. Tot i això, Melero ho té clar: "Va ser l'autèntic cervell de l'organització policial a Catalunya".

L'advocat assegura que Pérez de los Cobos, sense proposar-s'ho, "va contribuir de manera notable a que els catalans encara allunyats de l'independentisme patíssim una intensa sensació de vergonya pròpia i aliena".

El cessament de Pérez de los Cobos té a veure amb la manifestació del 8 de març i no amb la repressió policial de l'1-O, però Xavier Melero considera que el 8-M simplement va fer el que fa sempre: "Permetre que determinades unitats especials de la Guàrdia Civil projectessin, tot i que en aquest cas sobre el govern d'Espanya (d'aquí la diferència amb els fets de Catalunya), una presumpció de culpabilitat altament ideologitzada".