La confrontació política demana arguments sòlids per poder defensar les posicions pròpies i discutir les contràries. Amb aquesta finalitat ha nascut un xat que ofereix respostes a totes aquelles preguntes, inquietuds i reflexions que pugui suscitar la possibilitat que Catalunya formalitzi la declaració d’independència i s’institueixi com una República.

Així, sota el nom de Raons per la República, i amb prou feines quatre dies de vida -es va donar a a conèixer el 6 de desembre, precisament el Dia de la Constitució Espanyola-, aquest servei non-stop de xat porta ja unes 10.000 consultes resoltes al voltant de la independència de Catalunya.

Des de la mateixa web plantegen alguns preguntes tipus, com ara “La República catalana serà més justa i tindrà més benestar social?; com seran les nostres pensions?; es mantindran a generacions futures?; deixarem de tenir l'euro, lliure comerç i perdrem inversions?; perdran competitivitat les empreses catalanes?; es generarà fractura social i pèrdua de llibertats?; o podrà conservar qui ho vulgui la nacionalitat espanyola?”, però la intenció és que tot usuari pugui  fer les seves pròpies preguntes, a les que respondrà un equip format per uns 300 voluntaris que ha assumit el repte de tenir un servei 24/7, és a dir, actiu les 24 hores del dia, 7 dies a la setmana.

"Experts en gestió de trolls"

El xat té una clara orientació independentista, però també respon a preguntes sorgides des de l’unionisme, però tot plegat ha provocat la reacció de trolls, és a dir, usuaris que més que confrontar idees busquen només incendiar la iniciativa. Davant d’aquestes situacions, a Raons per la República hi han posat “experts en gestió de trolls”.

El xat i el seu compte de twitter -que ja suma més de 17.000 seguidors- s’ha convertit en una eina per debatre idees i arguments amb un objectiu comú, l’assoliment de la independència sota la forma de República.