Les xarxes socials s’han fet ressò d’un comunicat de l’expresident de la Generalitat, José Montilla, el novembre de 2014, mesos després del procés participatiu del 9-N i la manifestació multitudinària de l’11 de setembre, en què reafirmava el suport a l'aleshores president, Artur Mas, davant de la presentació d'una querella. Aquella querella va suscitar un judici que s'iniciarà aquest dilluns.

En aquest comunicat, escrit dies després de la presentació de la querella contra Mas, Montilla va declarar: “Com expresident de la Generalitat, vull expressar de forma nítida el meu rebuig a una eventual querella. El president Mas és el president de la Generalitat, i més enllà de les legitimes diferències de criteri que ens poden enfrontar, és el meu president. Si es confirma la mesura, el president Mas comptarà amb el meu suport”.

Les xarxes socials li pregunten ara a Montilla quina serà la seva postura davant de l’inici del judici pel 9-N aquest dilluns. Molts usuaris li reclamen que faci costat a l’expresident Mas i li recorden altres parts de l’escrit com aquestes: “L’anunci de la presentació de la querella per raons polítiques contra el president Mas i la vicepresidenta Ortega va pel sentit contrari. No resoldrem un problema polític per la simple apel·lació als tribunals. No ens hem de cansar de dir que necessitem més diàleg i sentit comú”.

Alhora, Montilla també va declarar que la participació de més de dos milions de persones a la consulta del 9-N “mereix tot el respecte per part de les autoritats i forces polítiques”, i va insistir que la mobilització posa de manifest “un alt grau d’insatisfacció” sobre l’encaix de Catalunya a Espanya.

En aquelles dates, Montilla també va oferir diverses entrevistes on va assegurar que era “un error” la querella contra Mas, Ortega i Rigau i va insistir que els donaria suport.

En el comunicat esmentat, l’expresident socialista creu que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va “deixar-se arrossegar per la sobreexcitació dels sectors més radicals de la dreta espanyola” i creu que la postura de la presentació de la querella no podia ser positiva: “El govern estarà sufocant un incendi amb bidons de benzina”.

Montilla va concloure el comunicat demanant a Rajoy que “reorienti la seva actuació i iniciï un procés de diàleg”, deixant de banda “la pressió a la Fiscalia”.