La Xarxa Europea contra el Racisme (ENAR, en les seves sigles en anglès) ha detectat que a Espanya hi ha més gent que "no té vergonya de portar banderes franquistes". "Estem veient que està ressorgint un altre cop" el franquisme, assegura en una entrevista el director de l'ENAR, Michael Privot.

El dia següent que l'extrema dreta es manifestés per diferents zones de Barcelona en motiu del Dia de la Hispanitat, l'organització també alerta que si Vox arribés a convèncer tots els votants d'ultradreta "podria arribar a representar el 25% de la població". "No és que no existís l'extrema dreta a Espanya", diu Pivot, "sinó que estava tan fragmentada que no podia sobrepassar el llindar electoral i tenir una sola veu".

En aquest sentit, afirma que "la debilitat" de l'extrema dreta fins ara a l'Estat espanyol havia "fet semblar" que s'havia superat "amb èxit" el franquisme, però que no és el cas. "No és l’èxit dels que han fet les polítiques" de la transició, constata, sinó el fet que els grups ultres estaven fragmentats i no es feien visibles.

Pel que fa a la diada nacional d'Espanya el 12 d'octubre, Privot defensa que no es poden "continuar celebrant les massacres i dominacions europees com si no hagués passat res". "Vist des d'una altra perspectiva, no va ser una història d'èxit, sinó de violència", recorda. Per això, creu que "ara és un bon moment per tal que els països europeus revaluïn" la seva història de manera més "inclusiva". "És bo que comenci aquest debat a Espanya", afirma.