La Premi Nobel de la Pau Jody Williams ha comparegut aquest divendres al matí a la comissió d'Estudi sobre els Drets Civils i Polítics del Parlament per denunciar la manca de llibertat d'expressió a Espanya. Williams, que ha estat presentada pel candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona Ernest Maragall, ha començat la seva intervenció amb ironia: "Gràcies senyor Maragall, no tothom a Espanya m'aprecia tant com vostè".

Jody Williams ha carregat durament contra el govern espanyol a qui ha acusat de "no tolerar la diversitat d'opinions" i de violar el dret a "expressar-se per no permetre la celebració d'un referèndum a Catalunya". De la mateixa manera, la Premi Nobel ha animat l'executiu espanyol a "fixar-se una mica més en el cas del Quebec i Escòcia".

Segons Williams, amb aquesta repressió, "és com si l'estat espanyol estigués dient: 'us vigilo, si feu alguna cosa que no ens agrada podeu acabar a la presó com els polítics catalans'". En la mateixa línia, ha assegurat no entendre perquè alguns dirigents polítics "tenen tanta necessitat de recordar cada dos per tres que Espanya és una democràcia"; "no serà que no estan massa convençuts de que ho sigui?", s'ha preguntat Williams.

La Premi Nobel de la Pau va ser proposada com a testimoni per la defensa de Jordi Cuixart però el tribunal del Suprem no la va acceptar. En la ponència al Parlament ha recordat que "el Suprem refusa testimonis perquè van contra el discurs de l'Estat" i ha criticat que les defenses no puguin mostrar vídeos durant les sessions per "demostrar les mentides dels policies".

Jody Williams no ha volgut marxar sense denunciar públicament un cas de repressió viscut en primera persona i ha narrat que en una ocasió "una dona de Madrid que organitzava trobades literàries per tot el món i sempre em convidava, quan li vaig parlar de la violència de la Guàrdia Civil l'1-O, em va deixar de trucar". "Si Espanya creu que la meva opinió és insultant, aviso que no deixaran de sentir-la", ha etzibat Williams abans d'obrir un torn de preguntes.

Roger Torrent i Jody Williams ACN

ACN

Trobada amb Roger Torrent

Abans de comparèixer a la comissió d'Estudi sobre els Drets Civils i Polítics, Williams s'ha reunit amb el president del Parlament, Roger Torrent. En una declaració conjunta després d'una breu trobada al despatx d'audiències, Williams ha manifestat el seu suport als presos polítics que, segons ha dit, s'enfronten a un "judici polític" i ha preguntat: "Si nosaltres no defensem els drets humans dels presos polítics, qui ens defensarà quan vinguin contra nosaltres?".

Williams ha criticat els partits unionistes per no assistir a la comissió on l’activista estatunidenca ha parlat avui amb representants de JxCat, ERC i la CUP: “Si ni tan sols em volen escoltar, què implica això per al futur d’aquest país? (...) Tanta por tenen? Tant odi? O temen que altres pensin que són febles perquè són capaços d’escoltar?”.

Per la seva banda, Torrent ha defensat que "l'excepcionalitat democràtica" obliga a recordar que "la millor manera de defensar els drets fonamentals és exercint-los" i que, malgrat la repressió, no es renunciarà al dret a decidir el futur de Catalunya.

Jody Williams és una mestra nord-americana guardonada amb el Premi Nobel de la Pau el 1997 juntament amb la Campanya Internacional Per a la Prohibició de les Mines Antipersones, que ella mateixa liderava. El 2017 va signar el manifest Let Catalan Vote fent evident el seu suport al dret a decidir per mitjà del referèndum d'independència.