El debat electoral de TV3 i Catalunya Ràdio, que ha ajuntat vuit candidats per Barcelona per a les eleccions generals 2023, ha tingut diversos moments de debat constructiu i també moments d’enfrontament clar. Tots els caps de llista han tingut la seva frase que ha ressaltat per sobre de les altres, ja sigui per la convicció amb què l’han expressat o bé per la reacció que han provocat en la resta de participants.

🔴 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

Gabriel Rufián (ERC): “Tot el bo que ha passat aquesta legislatura, i crec que no és opinable, és informació, és gràcies al fet que Bildu i Esquerra Republicana ha obligat el PSOE a fer un munt de coses que no volia fer. Hi ha un partit que no és aquí, que és Ciutadans, que era el seu pla A. Sánchez hauria governat còmodament amb Albert Rivera o Inés Arrimadas i tothom ho sap i no estan aquí perquè han desaparegut i jo me n'alegro, gràcies al fet que Esquerra Republicana i Bildu hem negociat tant, que han desaparegut”

El candidat d’ERC al Congrés dels Diputats ha aprofitat una de les seves intervencions per reivindicar el paper del seu partit i d’EH Bildu en la governabilitat, tot assegurant que aquests dos partits han estat clau en la desaparició de ciutadans, una formació que fins i tot ha renunciat a presentar-se a les eleccions del 23 de juliol.  

 

Miriam Nogueras (Junts): “Jo li faig una proposta avui, aquí, perquè vostè deia que ens hem de posar d’acord els partits catalans per apujar el preu dels vots dels catalans. Tant de bo això ho hagués dit aquesta legislatura i no ara en campanya, que tothom diu moltes coses. Això no va de preus, va de país i de dignitat, el que li proposo és que no s’investeix cap president espanyol si no se’ns transfereixen les competències per fer un referèndum a Catalunya, l’entoma?”

Míriam Nogueras, cap de llista de Junts, ha llançat una proposta clara a Gabriel Rufián, candidat d’ERC, a qui li ha demanat un pacte entre els partits independentistes per exigir el referèndum a canvi de la investidura. Rufián ha eludit respondre a aquesta interpel·lació directa.

 

Albert Botran (CUP): “Li dono un exemple de la setmana passada, si tan pacificats estem, per què han infiltrat un policia a la família, al llit, a la taula de dinar d’un militant nostre? Si tan pacificada està Catalunya per què el seu partit i el seu govern infiltren, ara mateix, policies entre militants independentistes? Hi ha alguna cosa que no quadra”.

El cap de llista de la CUP per Barcelona ha criticat la candidata del PSC, Meritxell Batet, quan aquesta ha assegurat que Catalunya estava pacificada i li ha retret la guerra bruta de l’estat contra l’independentisme i els moviments socials per la via de la infiltració policial.

 

Aina Vidal (Sumar En Comú Podem): “Tenim una possible coalició de PP amb Vox que pot acabar sent un autèntic problema per a tots els ciutadans, això no és un futur distòpic, és un present real, hem vist què ha passat a Balears, València, Extremadura, Castella i Lleó, i això vol dir que ara mateix vostès són una amenaça pública”.

La candidata de Sumar En Comú Podem ha alertat del perill real que suposaria una coalició entre el PP i Vox per governar a Espanya, i ho ha fet amb exemples de la política que l’associació d’aquests dos partits estan duent a termes en diverses comunitats.

 

Nacho Martín Blanco (PP): “El PP mai farà res en contra de la llengua catalana ni de Catalunya, jo soc un ferm defensor i com a pare de tres fills, mai ningú em donarà lliçons de defensa de la llengua catalana, però tampoc de la defensa del dret dels pares castellanoparlants a educar els seus fills en llengua castellana”.

El cap de llista del PP a Barcelona ha aixecat una bandera que no ha comptat amb la complicitat de la resta de participants en el debat en erigir-se en defensor de la llengua catalana, quan aquest partit, amb la complicitat de Vox, està posant pals a les rodes del desenvolupament de la llengua catalana a les Illes Balears i el País Valencià.

 

Meritxell Batet (PSC): “Quan parlem de defensar la llengua i s'anul·la la direcció general del govern de les Illes Balears de normalització lingüística o es prohibeixen publicacions, com a Borriana, això no és defensar la llengua i això ho fa el Partit Popular, senyor Martín. Entenc que a vostè personalment no li agrada, però això és la realitat del seu partit polític”.

La cap de llista del PSC-PSOE ha retret a Nacho Martín Blanco que s’hagi erigit en defensor de la llengua catalana, precisament amb l’exemple de la censura de revistes en català a Borriana, una acció endegada per Vox però amb la complicitat del PP.

 

Juanjo Aizcorbe (Vox): “Una immigració que ha vingut absolutament descontrolada i que ha provocat en molts punts de Catalunya molts guetos d’islamització [...] I això ha portat problemes de seguretat”.

L’al·lusió del cap de llista de Vox, Juanjo Aizcorbe, sobre la immigració, amb dures paraules com el suposat descontrol, els guetos d’islamització o els problemes de seguretat han fet saltar com una molla Gabriel Rufián i Aina Vidal, que l’han acusat de racista.  

 

Roger Montañola (PDeCAT): “Miri, sí, nosaltres anirem a fer el peix al cove, els hi som honestos, anirem a fer política i anirem a intentar que per Catalunya, des d’un partit d’obediència catalana, el Partit Socialista o el Partit Popular, passin per caixa. Ja sé que això no és massa apassionant després que els hagin promès la terra promesa, però malauradament no ha arribat i estem a l'any 23 i creiem que cal tractar els ciutadans com adults. Per tant, pactarem, si podem amb vostès o amb vostès, farem política”.

Finalment, el candidat del PDeCAT - Espai CiU ha reivindicat la política convergent anunciant que el partit està disposat a pactar tant amb el PP com amb el PSOE, recuperant la política del peix al cove.