El debat de candidats que s'ha celebrat aquest vespre a TV3 ha servit per evidenciar un cop més la profunda divisió de les forces independentistes, que gairebé només aconseguien trobar algun punt de coincidència a l'hora de carregar contra la perspectiva d'un govern de PP i Vox. Davant seu, la candidata del PSC, a qui les enquestes donen com a guanyadora a Catalunya, s'ho mirava des de la barrera exposant els seus arguments de campanya en una convocatòria televisiva de dues hores i mitja, amb moltes enganxades i poques novetats.

El debat ha reunit al plató de TV3 els candidats d'ERC, Gabriel Rufián; PSC, Meritxell Batet; Junts, Míriam Nogueras; PP, Nacho Martín Blanco; la CUP, Albert Botran; Sumar, Aina Vidal; Espai CiU-PDeCAT, Roger Muntañola, i Vox, Juan José Aizcorbe. Després d'un creuament de preguntes entre els candidats, que ja ha provocat les primeres enganxades, el debat ha començat amb el bloc dedicat al conflicte Catalunya-Espanya, que ha marcat el to d'un programa que s'ha desenvolupat bàsicament en català i que en diferents moments ha semblat convertir-se una olla de grills. "No penso permetre que hi hagi crits en aquest debat", ha arribat a ventar la moderadora, Ariadna Oltra, molt encotillada en el guió prèviament pactat.

Divisió independentista

Rufián ha reivindicat repetidament l'estratègia d'ERC al Congrés, ha assegurat que defensar Catalunya és també apujar les pensions o treure demòcrates de la presó, i ha retret que en aquesta feina els diputats d'Esquerra s'han sentit "molt sols". "Senyor Botran, senyora Nogueras, nosaltres no som els seus adversaris", ha advertit als altres dos candidats independentistes davant la perspectiva d'un govern del PP amb Vox o fins i tot amb el PSOE. 

 

Per la seva banda, Nogueras ha retret el candidat d'ERC que la taula de diàleg ha donat resultat zero, i ha replicat a l'afirmació de Rufián sobre la soledat d'ERC plantejant-li una proposta molt concreta: que no s'investeixi a cap president espanyol si no es compromet a transferir les competències per fer un referèndum acordat a Catalunya

El cupaire Albert Botran, que s'ha presentat al debat amb samarreta vermella del Sindicat popular de manters de Barcelona i espardenyes, ha retret al candidat republicà que ERC no ha fet "una bona gestió" amb la taula de diàleg i que amb la seva política de pactes ha situat el partit socialista "a la centralitat política de Catalunya". 

Acció del PSOE

En el bloc unionista, Batet ha ventilat un rere l'altre els seus arguments de la seva campanya, ha assegurat que "Sánchez se l'ha jugat per Catalunya" i ha celebrat que la situació és ara "indiscutiblement millor que el 2017 i el 2018, socialment, econòmicament, democràticament", la qual cosa ha provocat que Botran li tirés en cara que s'hagués infiltrat una policia en moviments independentistes de Girona. L'ultradretà José Aizcorbe, que intentava parlar en castellà, però se li escapava el català, ha retret a la candidata socialista que s'havia de tenir molta barra per dir que la situació està normalitzada, atès que els independentistes han assegurat que ho tornarien a fer.

Martín Blanco, que ha apostat per un perfil moderat, ha intentat amb poc èxit buscar el cos a cos amb la seva rival socialista. Tanmateix, ha estat el català qui ha provocat algunes de les intervencions més tenses del candidat popular, que s'ha regirat davant les acusacions que rebia per la política lingüística de les comunitats on governa el PP i ha advertit que no tenia intenció d'acceptar lliçons de ningú sobre la llengua. Fins i tot, ha travessat el plató per tornar a Rufián un exemplar de la revista Camacuc que li havia portat al seu faristol.

 

La candidata de Sumar, que ha retret a Batet que els socialistes apostin per concentrar el vot d'esquerres, ha protagonitzat diferents enganxades amb la cap de llista de Junts, a qui s'ha arribat a dirigir amb un "t'agradarà, carinyo" mentre intentava que Nogueras li deixés completar una explicació sobre la reforma del mercat laboral. Vidal ha acabat rebent retrets pel vot dels comuns a Barcelona junt amb el PP per fer alcalde Jaume Collboni. "Entenc que et sentis avergonyida", li ha retret Botran.

Conat de motí

Des d'Espai CiU Roger Muntañola, que s'ha ofert a pactar tant amb el PP com amb el PSOE després de les eleccions, ha intentat trobar fer-se un espai aprofitant la seva experiència com a tertulià. Ha repartit retrets a la resta de candidats, des del popular Martín Blanco —"Quan el seu partit feia aigües [Cs] se n'ha anat a un altre per allò de la pagueta", li ha ventat— fins als seus rivals independentistes, als quals ha interrogat sobre què faran al Congrés, atès que PP i PSOE han deixat clar que no hi haurà referèndum. "Això sí, la nòmina cada mes", ha afegit.

 

El debat ha inclòs fins i tot un conat de motí liderat per Albert Botran, que reclamava, davant d'una inflexible Ariadna Oltra, poder fer en obrir el bloc d'economia una breu explicació sobre el català que li havia quedat del bloc anterior. Oltra s'ha negat en rodó, tot i que el temps perdut en l'estira-i-arronsa hauria estat suficient perquè Botran fes l'apunt. Però no hi havia manera, la periodista insistia que s'havia de parlar d'economia. "No. Jo vull parlar de llengua. Ho sento", ha replicat el cupaire, que ha rebut el suport de Muntañola i Aina Vidal, a més del de Rufian.