El 23 de febrer de l’any 1981 es va viure l’últim cop d’Estat de la història d’Espanya. Com el 18 de juliol del 1936, aquell dia militars —entre els quals un nodrit grup de membres de la Guàrdia Civil— es van alçar en rebel·lió armada, amb trets, ocupació d’institucions públiques i ostatges. L’única diferència entre els cops d’Estat del 36 i del 81 és que el primer va triomfar i el segon, aparentment, va fracassar.

Casualitats de la història o coincidència deliberada, el dissabte 23 de febrer del 2019 és el dia que ha triat el partit ultra Vox per celebrar una Assemblea General Ordinària —equiparable a un Congrés— que ha de redefinir el projecte d’un partit que es considera cridat a reviure el mite de la "reconquista".

Segons ha avançat el digital Moncloa.com, el líder del partit, Santiago Abascal, ha convocat aquesta assemblea amb la intenció de modificar els estatuts de la formació davant la necessitat de reorganitzar-se arran de l’augment d’afiliats i les expectatives de vot per a les pròximes eleccions després dels bons resultats aconseguits a Andalusia.

L’ordre del dia inclou l’aprovació dels comptes del partit, “prèviament auditats”, precisament ara que es qüestiona el finançament rebut per part de sectors opositors iranians amb relació amb grups terroristes. També hi haurà un informe del secretari general, Javier Ortega Smith, i a continuació, “l’actualizació dels Estatuts i altra normativa interna”.