La guerra interna al Partit Popular entre el president del partit, Pablo Casado, i la presidenta de la Comunitat de Madrid Isabel Díaz Ayuso, està tenint conseqüències negatives en termes electorals per al partit conservador espanyol. N'és prova el fet que, en unes hipotètiques eleccions generals, per primer cop Vox aconseguiria sobrepassar el PP en intenció de vot a l'Estat espanyol. Així doncs, segons una enquesta d'El Español, si avui la ciutadania acudís a les urnes, el PP obtindria un 20,1% dels vots i es veuria superat per Vox (20,9%).

No sembla casualitat el fet que, coincidint amb la crisi interna, el PP pateixi una davallada que el situa com a tercera força política del Congrés dels Diputats en intenció de vot, però no en escons, ja que el PP continuaria per sobre de Vox. Amb tot, la possibilitat d'un avançament per la dreta de Vox al PP no és quelcom remot i tot sembla apuntar que si la deriva caïnita del PP es prolonga, el sonat sorpasso es pugui fer realitat.La tendència descendent que afecta el Partit Popular és clara. Si bé al mes de novembre era Casado qui encapçalava les enquestes, ara la inèrcia s'ha revertit arran de la pugna entre el dirigent popular i la presidenta madrilenya. Fa tres mesos, el PP registrava un resultat de 107 escons, avui només 82, una caiguda de 25. I 19 menys que fa un mes.

D'altra banda, l'enquesta aixeca l'ànim al PSOE després del mal resultat del candidat socialista, Luis Tudanca, a les passades eleccions de Castella i Lleó. En aquest sentit, Pedro Sánchez aguantaria l'escomesa de l'oposició i tornaria a guanyar les eleccions generals amb el 25,9% dels suports, és a dir,106 diputats socialistes. Un resultat molt bo per al PSOE, que en els últims dies veia com les enquestes situaven el partit darrere del PP i amb poques possibilitats de governar.

Pel que fa al soci del govern espanyol, Unidas Podemos, amb la seva nova candidata Yolanda Díaz, aconsegueix remuntar els mals auguris que han anat pronosticant últimament les enquestes per millorar en un escó la seva actual marca. El resultat de la formació lila, doncs, seria de 36 escons. Val a dir, però, que el d'Unidas Podemos es un espai difícil d'analitzar, ja que, de moment, se'n sap poc del nou partit de front ampli que vol construir Yolanda Díaz. Más País, l'altre partit a l'òrbita de l'esquerra alternativa, escissió d'Unidas Podemos, no aconseguiria complir les expectatives del seu líder, Iñigo Errejón, i obtindria quatre representants.  Al seu torn, Ciudadanos, sobreviuria i la cita electoral no seria una desfeta pel partit d'Inés Arrimadas. I és que els taronges farien seus dos escons, tot perdent-ne 8.

Guanya l'esquerra o la dreta?

Ara mateix, la suma de Vox, PP i Ciutadans superaria folgadament (163 escons) la de les tres esquerres (146). Val a dir que els suports de partits independentistes i regionalistes podria fer decantar la balança cap a l'esquerra. En aquesta línia, escau ressaltar que ERC mantindria els actuals 13 diputats i Bildu en guanyaria tres per situar-se en els 8. En aquest context, per a l'esquerra també són molt importants els suports dels nacionalistes bascos i de Navarra Suma, que després de la polèmica amb els vots de la nova reforma laboral, mantindrien un escó a les corts espanyoles.

Finalment, qui podria tenir la clau de volta serien els partits provincials de l'Espanya Buidada. Amb tot, vist el panorama, es fa palès el fet que s'accentuaria la fragmentació política a les corts espanyoles, sobretot, a causa de l'aparició del fenomen de l'Espanya Buidada. Respecte a la resta de partits independentistes, Junts conservaria els vuit diputats actuals i la CUP retrocediria un escó.