El president de Vox, Santiago Abascal, ha presentat aquest dimarts al Tribunal Suprem una querella contra el president de la Generalitat, Quim Torra, "per delicte de rebel·lió" i ha demanat, com a mesura cautelar, la "detenció immediata" de Torra i que se li apliqui la presó preventiva.

A més, ha anunciat que la seva formació presentarà una querella contra el govern de Pedro Sánchez si persisteix en el seu actual "desistiment de funcions" davant del problema català.

El líder de Vox, acompanyat del secretari general, Javier Ortega, i del vicesecretari jurídic, Pedro Fernández, ha exigit a Sánchez que, a través de l'Advocacia de l'Estat, presenti una querella per rebel·lió contra Torra i es procedeixi a la seva detenció per "mostrar-se partidari d'aplicar la via eslovena. Qualsevol altra cosa és un pegat que no solucionarà el problema".

Segons el parer d'Abascal, aquesta "declaració d'intencions és d'una gravetat absoluta" i, per tant, ha reiterat la seva petició perquè hi hagi una "intervenció immediata de les institucions".

Detenció de Torra

Per al líder de Vox, la detenció de Torra és l'"única mesura possible per parar el cop" i ha lamentat que, per ara, la resposta de l'Estat estigui caracteritzada "per la debilitat".

Abascal ha recordat que l'Estat té "molts mecanismes institucionals" i aquí s'ha referit, en concret, a l'aplicació de nou de l'article 155, el Codi Penal i l'Advocacia de l'Estat "que poden parar perfectament el desenvolupament del cop d'Estat".

El líder de Vox ha insistit que Puigdemont i Torra són els promotors d'aquest "nou pas més enllà al cop d'Estat, que és la via eslovena" i ha recordat el caràcter violent que va tenir, que va provocar "62 morts i va conduir a una guerra de deu dies".