Vox ha presentat aquest dijous davant del Tribunal Constitucional (TC) un recurs contra la reforma del Codi Penal que va incloure l'eliminació del delicte de sedició i la reforma de la malversació. Alhora, el partit d'extrema dreta ha recusat el president del TC, Cándido Conde-Pumpido, i els magistrats Juan Carlos Campo, Laura Díez i María Luisa Segoviano "per la seva vinculació amb el govern espanyol". Així, el partit ultra encapçalat per Santiago Abascal ha presentat un escrit de recusació que se centra en l'etapa de Conde-Pumpido com a fiscal general de l'Estat "durant el mandat del PSOE". L'assenyalen per "haver ocupat càrrec públic amb què ha pogut formar criteri en detriment de la deguda imparcialitat".

A més, Vox creu que l'ara president del TC hauria estat "defensor o representant d'alguna de les parts o intervenir en un plet com a fiscal". I consideren que Conde-Pumpido hauria "participat directament o indirectament en l'assumpte objecte del plet". Pel que fa a l'exministre de Justícia Juan Carlos Campo, Vox indica que ha estat denunciat per alguna de les parts a causa de la querella presentada pel mateix partit contra Pedro Sánchez i la resta del govern espanyol pels actes preparatoris per cometre un delicte de rebel·lió".

La formació ultradretana també apunta que Campo podria "tenir interès directe o indirecte en el plet o causa". "Atès  que ens trobem recorrent la llei que els seus excompanys del grup parlamentari han aprovat", precisa la formació en una nota de premsa. Així doncs, Vox exposa que Campo "ha pogut formar criteri a detriment de la deguda imparcialitat", també apunta al "vincle matrimonial o situació de fet assimilable i el parentiu per consanguinitat o afinitat" per la "relació que l'uneix amb Meritxell Batet, presidenta del Congrés dels Diputats".

El partit també recusa Laura Díez per “haver ocupat càrrec públic, ocupació o professió havent participat directa o indirectament en l'assumpte objecte del plet, a causa de la seva condició d'alt càrrec al Ministeri de Presidència i ser personal de confiança del ministre Félix Bolaños". En darrer lloc, Vox assenyala María Luisa Segoviano per les seves declaracions "mentre era magistrada emèrita del Tribunal Suprem". Concretament, quan aquesta es va referir a l'autodeterminació en els termes següents: "Aquest és un tema molt complex, summament complex. És un tema amb moltes arestes que cal estudiar".

La reforma del Codi Penal suposa "un indult encobert"

A més de presentar l'escrit de recusació contra el president del TC i tres magistrats, el partit ha acudit aquest dijous al tribunal de garanties per recórrer la reforma legal que va derogar la sedició i va modificar el delicte de malversació. A parer d'Abascal, aquests canvis impliquen "un indult encobert i de caràcter massiu i general", dues coses que estan "expressament prohibides". "Es culmina avui amb la reforma de la sedició l'estafa del govern espanyol als espanyols, una estafa que és la culminació al procés de mentida del govern espanyol a través del qual va accedir al poder i que a més fa per mantenir-s'hi pactant amb corruptes i colpistes", ha asseverat Abascal en declaracions als mitjans.

Davant les portes del TC, el màxim dirigent de la formació d'extrema dreta ha carregat contra el govern espanyol per haver "trepitjat per enèsima vegada la Constitució". I ha afegit que el govern espanyol ha concedit "indults encoberts" per a persones que han comès "delictes contra l'administració de l'Estat". "Vam acudir al TC complint amb la nostra obligació però amb escepticisme. No som uns ingenus ni volem enganyar els espanyols perquè aquest és el recurs número 46 de Vox, però és el número 2 de Vox en l'era en què Sánchez ja ha assaltat el TC “, ha afirmat.