Una victòria que no serveix per a gaire. El totpoderós PSOE andalús continua guanyant eleccions, però cada cop ho fa amb menys possibilitats de governar. En aquest cas són minses. Amb els resultats d’aquest diumenge, tot es complica encara una mica més. I un nou actor polític, que ha irromput amb força, té la clau de la Junta d’Andalusia: l'ultradretà Vox.

Amb els resultats a la mà, només sembla que hi hagi una suma possible, sense tenir en compte possibles abstencions en una investidura. És una aliança de dretes, entre el PP, Ciutadans i Vox, que sumarien 58 escons. La majoria absoluta són 55 parlamentaris. Els populars ja han avisat que, en cas de poder desbancar Susana Díaz, demanaran el suport dels ultres.

La resta de pactes més naturals no sumarien. És el cas del pacte entre el PSOE i Ciutadans que va servir per investir Díaz el 2015. Amb l’escrutini acabat, aquests dos partits obtindrien 54 dels 55 escons necessaris per governar.

Un pacte d’esquerres encara suma menys. Com a conseqüència de la caiguda del PSOE i, també, d’Adelante Andalucía (coalició de Podemos i Izquierda Unida), ajuntarien 50 escons, lluny de la majoria absoluta.

Després de 35 anys d’hegemonia, el PSOE continua guanyant eleccions, però li serveix de ben poc. Dels 66 escons que va aconseguir Rafael Escuredo el 1982 i els 62 de Manuel Chaves el 1990, als 33 de Susana Díaz el 2018. Després de les últimes eleccions, el 2015, la presidenta de la Junta va haver de sotmetre’s a quatre votacions d’investidura, fins a aconseguir el suport dels nou diputats de Ciutadans.