El grup parlamentari de Vox a Andalusia ha reclamat a la Junta que no permeti que es faci política en els centres educatius, arran de les activitats de Setmana Santa, ja que considera que si no se li posa "fre" i es "deixa evolucionar el problema" s'"escaparà de les mans" com amb Catalunya.

El portaveu adjunt de Vox, Rodrigo Alonso, ha defensat que els alumnes no poden veure's privats del dret de manifestar "la seva manera de viure i els seus sentiments religiosos en Setmana Santa" i ha opinat que la Junta no pot permetre que es "discrimini" uns alumnes.

"Si als col·legis continuem deixant que es faci política s'escaparà de les mans, hem de posar-li un fre", ha manifestat Vox, que ha comparat la situació amb "el problema" de Catalunya, "que es va deixar evolucionar amb el pas del temps".

Ha mostrat la seva preocupació per què el Govern andalús "no parli de la Setmana Santa, a més de com manifestació religiosa, "com a expressió cultural i popular", ja que és "una herència rebuda dels nostres avantpassats".

"Ja l'han definit com una desfilada de vanitat i ranci populisme", ha dit amb referència a un text de fa cinc anys pel qual ja es va disculpar de l'actual consellera d'Igualtat, Rocío Ruiz, pel qual ja es va disculpar públicament.

"Ningú no qüestiona la Setmana Santa"

El conseller d'Educació, Javier Imbroda, ha garantit que "ningú no qüestiona la Setmana Santa" com una manifestació religiosa per a alguns, cultural per a d'altres o com una tradició.

Ha indicat que Andalusia compta amb un marc normatiu "que cuida i respecta aquestes tradicions" i ha afirmat que "despolititzar" l'educació, la llibertat i el respecte a la legalitat vigent "són i seran" prioritats del seu Govern.

"Tots els professors, inclosos els de Religió, tenen l'obligació de contribuir a què les activitats del centre es desenvolupin en un clima de respecte i llibertat", ha afegit.

Ha explicat que la Inspecció Educativa, "amb la llei a la mà", va analitzar i va estudiar els casos de centres escolars en els quals havia sorgit la polèmica sobre activitats de Setmana Santa i va informar favorablement perquè es realitzessin.

Aquestes activitats van ser dissenyades pel professorat, aprovades pel Consell Escolar i a més s'han contemplat altres tasques alternatives per a l'alumnat que no participi.

"Autoritzades estan", ha insistit Imbroda, qui ha detallat que una altra cosa és que algun centre "en el marc de la seva autonomia" decideixi finalment no celebrar-la.

La polèmica ha sorgit arran que es demanés la suspensió de diverses activitats religioses en algunes escoles sevillanes amb motiu de la Setmana Santa, al·legant que no poden celebrar-se en horari escolar, en entendre que discrimina els alumnes que no estudien Religió.