Més llenya el foc. Després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, anunciés ahir els detalls de la consulta sobre els Jocs d'Hivern, ja són diverses les formacions que s'han pronunciat sobre la proposta i els detalls del plebiscit. Aquest dimarts ha estat el torn de Vox, que ha aprofitat per fer gala del seu tradicional espanyolisme. En aquest sentit, el diputat del partit ultra Joan Garriga ha afirmat que la candidatura no ha de ser de Catalunya o l'Aragó, sinó nacional: "Són els Jocs Olímpics d'Espanya", ha clamat. És per això que ha exigit que el lideratge de la candidatura també sigui espanyola, per la qual cosa ha interpel·lat a una figura tradicionalment poc ben rebuda per Vox: Miquel Iceta. I és que la formació d'ultradreta ha demanat que sigui el Ministeri de Cultura i Esports qui prengui les regnes.

"No importen les comunitats autònomes, el lideratge ha de ser nacional perquè són els Jocs d'Espanya", ha dit Garriga. D'aquesta manera, també ha compartit el seu "ple suport" a l'esdeveniment esportiu, i ha manifestat el seu rebuig a la proposta d'Aragonès d'una consulta a l'Alt Pirineu i les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. "No creiem en la consulta, els Jocs són bons per tots els catalans i els aragonesos. Hem de presentar ja la candidatura i fer-ho de la millor manera possible", ha advertit. També ha aprofitat per criticar el Govern per perdre "temps i diners" amb el plebiscit popular.

 

Explicacions d'Aragonès i Iceta

D'altra banda, un altre grup unionista que s'ha pronunciat avui al respecte ha estat Ciutadans. El líder dels taronges a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha viatjat avui mateix a Saragossa, on ha estat rebut pel portaveu del grup parlamentari de Ciutadans a les Corts d'Aragó, Daniel Pérez, per parlar sobre els Jocs d'Hivern. Carrizosa ha aprofitat per anunciar que el seu partit demanarà la compareixença del president Pere Aragonès al Parlament perquè expliqui les negociacions que ha mantingut en el marc dels Jocs, i l'ha acusat d'"opacitat". A més, el seu company David Pérez ha informat que el grup taronja al Congrés dels Diputats demanarà, de nou, la compareixença del ministre Iceta perquè detalli si el govern central "continua apostant per una candidatura conjunta" entre Catalunya i l'Aragó.

Carrizosa també ha aprofitat l'oportunitat per a pronunciar-se sobre la consulta anunciada pel Govern. En aquest sentit, el líder taronja ha opinat que "és absolutament criticable" que es faci una votació a les comarques pirinenques i prepirinenques. "Els Jocs són una veritable oportunitat per la ciutadania de les comunitats d'Aragó, Catalunya i tota Espanya", ha afirmat, i ha recriminat el Govern perquè "els governants han de prendre bones decisions sense sotmetre-les a xantatges".

La consulta, el 24 de juliol

Dues consultes diferents, amb dues preguntes diferents el mateix dia: 24 de juliol. El Govern ja ha decidit com serà la consulta per la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern 2030 i ahir al matí el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va signar el decret d'impuls de la convocatòria. Segons han explicat les conselleres Laura Vilagrà i Victòria Alsina, finalment han decidit una fórmula perquè, més enllà de l'Alt Pirineu i l'Aran, també puguin votar els tres territoris indirectament afectats, el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, tot i que amb preguntes diferents.

La primera consulta, centrada en l'Alt Pirineu i l'Aran, portarà la següent pregunta: "El Govern de la Generalitat ha de presentar una candidatura de Jocs Olímpics i Paralímpics?", les respostes possibles seran sí o no s'ha de presentar, inclòs el verb. Amb encara dades no definitives, el Govern estima que en aquesta vegueria hi haurà unes 121 meses i estaran cridades a votar unes 55.0000 persones. La segona consulta, que se celebrarà el mateix dia, serà pels altres tres territoris. Així doncs, des del Ripollès, Solsonès i Berguedà, on està previst que votin unes 63.000 persones amb unes 137 meses, hauran de respondre la següent pregunta: "La seva comarca s'ha d'involucrar en el projecte de Jocs Olímpics i Paralímpics?", de nou la resposta serà sí o no s'ha d'involucrar, verb inclòs.