Vox vol garantir l'"obligació" de tots els espanyols de conèixer el castellà i per a això ha demanat al Congrés la realització de proves de nivell que l'acreditin, "especialment als territoris que comptin amb una altra llengua cooficial".

El partit liderat per Santiago Abascal ha portat aquest debat al ple del Congrés amb una proposició no de llei firmada per la secretària general del grup parlamentari, Macarena Olona, i el diputat per Alacant Eduardo Luis Ruiz.

Vox vol aconseguir el suport de la majoria de la Cambra per garantir l'"obligació de tots els espanyols" de conèixer el castellà, "mitjançant proves de nivell o altres mètodes d'ensenyament i d'avaluació oficials, especialment als territoris que comptin amb una altra llengua cooficial".

Dret a "viure plenament en castellà"

També reclama al govern espanyol que adopti les mesures necessàries per garantir el dret a "viure plenament i a estudiar exclusivament en castellà a tot el territori nacional", així com a relacionar-se amb totes les Administracions en la llengua oficial de l'Estat.

Vox defensa que s'ha de garantir que el castellà sigui la llengua vehicular, de comunicació i de feina de totes les administracions, sense perjudici que es complementi amb la llengua cooficial en aquells territoris que la tenen.

En qualsevol cas, afirma que "en cap cas" es podrà obligar un funcionari a conèixer o utilitzar una llengua diferent del castellà ni conèixer la cooficial pot ser requisit per accedir a una ocupació pública.

També reclama que qualsevol comunicació de les administracions aparegui escrita en castellà amb la mateixa, si més no, forma i mida de les de l'altra llengua cooficial. I el mateix exigeix per a qualsevol organització que rebi qualsevol tipus de subvenció o ajuda pública.

Per assegurar el compliment d'aquests requisits, Vox vol que el govern espanyol inclogui una relació d'infraccions i sancions que permetin a l'Estat sancionar l'incompliment de la norma.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat