Vox insisteix en la seva guerra contra l'educació. El partit d'extrema dreta ha anunciat que promourà "la retirada immediata dels llibres de text i material educatiu que contingui qualsevol mena d'adoctrinament", en totes les institucions territorials on Vox té representació. Així ho va comunicar aquest dilluns el secretari general de la formació, Ignacio Garriga, a la seu nacional a Madrid, qui va afirmar que "hi ha llibres amb un alt contingut ideològic on es menteix sobre la biologia, la ciència, l'antropologia o la història. És el moment de dir prou". El partit de Santiago Abascal ha presentat propostes de llei a 14 comunitats autònomes—entre les quals hi ha Catalunya— on han exigit "revisar els currículums educatius i adoptar les mesures necessàries per promoure la immediata retirada de llibres de text i material educatiu amb qualsevol adoctrinament o contingut potencialment nociu que pugui afectar la innocència dels menors". I fins i tot, exigeixen que es creï una comissió que revisi els nous llibres de text abans de la seva sortida al mercat.

En algunes d'aquestes comunitats també es reclama l'elaboració d'un pla especial per revisar "el contingut dels nous llibres i establir una comissió de control a la inspecció educativa", de la comunitat, així com la creació d'un sistema de comunicació entre escola i família per poder denunciar si es cometen "abusos ideològics" que es donin tant en el material educatiu com en "accions ideològiques, polítiques o adoctrinament", que es produeixin al centre escolar.

La història, una de les obsessions de Vox

A Catalunya, segons apunta el diari ABC, la proposta de llei que ha presentat Vox fa referència a "l'adoctrinament en diversos llibres de text". Segons denuncia el partit d'extrema dreta, en un llibre d'història de l'editorial Barcanova es fa referència a la prohibició del català, un fet que asseguren que no es va produir. En aquesta proposició Vox argumenta que "apareix (...) la llengua com a reivindicació política, quan en realitat en el Decret de Nova Planta no es va prohibir el català, sinó que es va obligar al fet que els procediments judicials anessin en castellà en lloc d'en llatí com fins alshores. Segons el relat nacionalista, els greuges per la discriminació del català comencen aquí, quan la realitat és una altra ben diferent". 

El text també denuncia que s'efectuen "greus intents" per trencar la convivència entre els espanyols "mitjançant l'adoctrinament als nostres joves". Segons el partit d'Abascal en els llibres de text a Catalunya s'imposa una sèrie de conceptes ideològics que tenen la intenció de crear "identitats artificials, basades en circumstàncies personals, geogràfiques, etc. amb la finalitat de soscavar la concòrdia i unitat entre espanyols, veïns o dins de les mateixes famílies". És per aquesta raó que consideren que la seva obligació és denunciar i exigir al govern de Catalunya "una actuació immediata, responsable i contundent per posar fi a l'adoctrinament i l'enfrontament social completament injustificat i il·legítim promogut des de les aules".

A les illes Balears s'ha utilitzat el mateix argument. Segons Vox als llibres d'història s'ensenya una història distorsionada de la realitat, fins i tot mentint, "amb l'únic objectiu de divinitzar Catalunya, i explicant i ensenyant situacions històriques que no van tenir lloc". Vox posa com a exemple una referència a la "consolidació de la monarquia catalana com una de les més importants d'Europa", quan segons denuncien la veritat és que mai ha existit una monarquia catalana. A més, també fan referència al terme "estat espanyol", que s'utilitza al llibre de Llengua de 1r de Batxillerat de l'editorial Edebé, en lloc de parlar d'Espanya. 

Contingut afectiu-sexual a l'àmbit educatiu

Les denúncies de Vox no es limiten als continguts vinculats amb la història narrada de Catalunya. El partit d'Abascal també ha fet diverses denúncies relacionades amb el contingut afectiu-sexual del material educatiu. Una de les propostes de llei registrada al Parlament fa referència al programa Coeduca't. Vox assegura que la Generalitat té una obsessió per "adoctrinar als nens de molt jovenets a l'escola, hipersexualitzant-los i imposant-los la ideologia de gènere i el negacionisme del sexe biològic és una estratègia de perversió de menors a gran escala". Així doncs, denuncien que el programa que contempla activitats com "els plaers són nostres" destinat a alumnat de 1r i 2n d'ESO, on es parla de les zones erògenes del cos i la seva estimulació a través de "els petons, les carícies, la masturbació i el sexe oral". En el cas de Castella i Lleó, denuncien la imposició de la "ideologia de gènere", quan s'al·ludeix al concepte de família. 

Traslladant-se a Astúries, denuncien que durant un acte en commemoració del Dia Internacional de la Dona es va fer una lectura on s'acusava de manera directa tant Vox com el PP d'escampar la LGTBI fòbia i el masclisme. Fa només una setmana a Burriana, al País Valencià, Vox va ordenar la retirada dels llibres de temàtica LGTBI de l'àrea infantil i juvenil de la biblioteca municipal. Per últim, critiquen l'existència del "manual del Sexting", un document publicat des del Consell de la Joventut d'Astúries per treballar també amb els alumnes de 1r i 2n d'ESO. Segons apunten, el text assegura que "compartir fotos eròtiques per internet, no és res dolent".