La dreta espanyolista carrega amb força. Vox, Ciutadans i el Partit Popular han exigit a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que dimiteixi. És una crida que ja han pronunciat en nombroses ocasions, i que ara recuperen després de l'anunci d'ahir que Borràs serà jutjada pel cas dels contractes fraccionats, quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Tot i que el procediment encara no ha començat i la presidenta no ha estat condemnada encara, totes tres formacions ja veuen indicis suficients per a reclamar que abandoni la presidència de la cambra catalana i que deixi el seu escó.

El primer a pronunciar-se va ser el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, que ahir ja va demanar en un tuit la dimissió de Laura Borràs. "Tenim una presidenta que és una potencial delinqüent. Pel bé de tots els catalans, dimiteixi", va insistir. El magistrat sosté que hi ha indicis per jutjar-los pel delicte continuat de prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i delicte continuat de malversació de cabals públics.

"Aquest assumpte fa pudor"

De la mateixa manera s'ha pronunciat s'ha pronunciat avui el líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, que afirma que hi ha "indicis clars de criminalitat". "Aquest assumpte fa pudor", ha advertit, i ha dit que "a qualsevol persona se li cauria la cara de vergonya de tenir aquest rosari de delictes i no dimitir". Així s'ha pronunciat, amb tota contundència: "Ha de dimitir, està obligada a dimitir, és una vergonya que sigui imputada per aquests fets i no dimiteixi". En aquesta línia, ha advertit que, si no ho fa, demanaran que s'apliqui l'article 25.4. Segons aquest, "en els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata". A més, si no dimiteix, també reclamaran que doni explicacions davant dels diputats al Parlament.

 

Finalment, la diputada del PP Lorena Roldán també s'ha pronunciat en aquest sentit, afirmant que "ha sortit en la fotografia de la corrupció", i que demostra "com d'institucionalitzada està la corrupció". "Exigim la dimissió de Borràs per salvaguardar el prestigi del Parlament", ha dit, i també ha avisat que invocaran l'article 25.4 si no plega. Tot i això, aquesta és la seva demanda principal: "No pot ser ni un minut més la presidenta del Parlament ni diputada. Que s'estalviï aquesta vergonya i dimiteixi".

 

PSC i comuns també demanen el 25.4

Els socialistes i els comuns no han demanat que dimiteixi, però sí que han aprofitat per demanar que Laura Borràs sigui suspesa quan comenci el judici pel cas dels contractes fraccionats. La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha afirmat que l'article és "net i esclaridor, i no necessita massa aclariments", de manera que s'hauria d'aplicar. Per la seva banda, el portaveu dels comuns, David Cid, també ha reclamat que se suspenguin els drets i deures de Borràs com a diputada quan sigui jutjada: "És un cas de presumpta corrupció que no és comparable amb la judicialització de l'1 d'octubre o amb els processos de judicialització de la política que viuen dirigents de l'independentisme".

 

300.000 euros malversats

En la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, de trenta planes, el magistrat instructor del TSJC detalla els divuit contractes menors (de 18.000 euros) que Laura Borràs com a directora de la Institució va aprovar per realitzar serveis informàtics al web de la ILC del 2014 al 2017. D’aquest total, en va concedir sis a Isaías Herrero, xifrats en 112.502 euros. També detalla que Borràs i Herrero es coneixien d’abans, en haver treballat tots dos a Hermeneia, un grup d’investigació literari. Borràs i Herrero es van ajudar de Roger, cunyat d’Isaías, i d’Andreu, responsable de gestió administrativa de la ILC, per executar aquestes actuacions delictives, i els quals també seran jutjats. El magistrat exposa que hi ha correus electrònics on Borràs explica a Herrero com presentar propostes de pressupostos, el qual es presenta amb el seu nom i altres d'encoberts, com a través de la cooperativa Xarxa Integral, la qual guanya alguns dels concursos i va pagar a Herrero uns 22.000 euros. El total dels fons malversats se situa en uns 300.000 euros.