El vot dels ciutadans residents a l'exterior és un dels punts negres a cada convocatòria electoral i és precisament un dels terminis que s'han vist més afectats per la decisió del TSJC de reactivar els comicis del 14-F, suspenent el decret del govern que deixava sense efecte la convocatòria.

El conseller d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha demanat a la JEC que ampliï al "màxim possible" el termini per a la sol·licitud del vot dels electors residents-absents que viuen a l'estranger, l'anomenat CERA (Cens Electoral de Residents Absents)

Segons la carta que ha enviat el conseller a la JEC, el termini per a la petició del vot per a les persones que viuen a l'estranger acabava el 16 de gener, però la Junta Electoral ja va aprovar l'ampliació del termini per a la sol·licitud del vot fins al 19 de gener. Això no obstant es van produir problemes de diferents tipus que van retardar el procediment. A més, pel mig es va produir la suspensió de la convocatòria amb un decret del Govern el 16 de gener i, tres dies més tard, la suspensió del decret per part del TSJC i la reactivació de les eleccions.

Denúncia de l'ANC

Precisament, abans de fer-se pública la petició de Solé, l'Assemblea havia denunciat públicament els problemes amb què topen els ciutadans residents a l'exterior i havia retret a la conselleria la gestió que està fent del vot del CERA. "Ahir a la nit es va tancar el termini per pregar el vot per als catalans al'estranger. S'ha ignorat el temps i els tràmits i no se n'ha informat la població", ha denunciat l'Assemblea.

L'ANC havia explicat que ahir a les 19 hores la conselleria d'Exteriors havia anunciat que el termini per apuntar-se al registre CERA per fer el vot pregat acabava a les 24 hores.