Què pot costar un submarí nou de trinca? Fins a milers de milions d’euros segons el model. Però com passa amb un cotxe, el preu es redueix moltíssim quan el destí del submergible no és altre que el desballestament, i això fa que en aquests moments es pugui comprar un submarí a preu de ferralla: menys de 100.000 euros.

En concret es tracta del ‘Siroco’, un submarí de l’Armada Espanyola donat de baixa l’any 2012 que ara surt a subhasta a un preu base de 95.713,93 euros. Així ho ha fet públic la Junta Delegada d’Alienacions i Liquidadora de Material de Cartagena per mitjà d’un anunci publicat al Butlletí Oficial de l’Estat on també s’indica que es ven el vaixell de transport logístic militar ‘El Camino Español

Segons avança El Confidencial Digital, el ‘Siroco’ va ser el primer dels submarins de la classe Agosta S-70 que va ser donat de baixa dins del procés de relleu dels S-70 pels S-80. Pel que fa al vaixell de transport logístic lleuger, es tracta d’una nau propietat de l’Exèrcit de Terra però que operava per a l’Armada oferint suport logístic a les unitats de Terra entre la península Ibèrica i Ceuta, Melilla i els arxipèlags balear i canari.

El Camino Español (A 05) wikipedia

'El Camino Español' surt a subhasta per 166.000 euros / Wikimèdia

Segons l’anunci, la venda del ‘Siroco’ és per al “desballestament i conversió en ferralla”, o sigui que no es preveu que es pugui utilitzar per navegar. En canvi, ‘El Camino Español’ se subhasta per a “desballestament o reacondicionament per a ús civil”, cosa que vol dir que sí que es podria reutilitzar. Aquest vaixell té un preu de sortida de 166.364,46 euros.

Subhasta a Cartagena

Tant el submarí com el vaixell de transport es troben actualment a l’Arsenal de Cartagena i es preveu que la subhasta es faci als trenta dies hàbils des de la publicació de l’anunci, que va tenir lloc el 24 de juliol, a la mateixa base on estan ancorats. Així mateix, en cas que la subhasta quedi deserta, es preveu repetir fins un màxim de tres intents més de venda, amb rebaixes del 15 per cent en cada nova subhasta.

En tot cas, l’adquisició del submarí no permetria el seu ús com a submergible, però tot i això, el seu preu no deixa de despertar la curiositat.

 

Foto principal: El submarí Siroco, a la venda per 95.000 euros / Wikimèdia