L'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, ha fet sortir les debilitats de la justícia espanyola davant d'un tribunal de set magistrats que, en principi, han de jutjar el cas de l'1-O. De manera directa ha parlat de la incomoditat que representa internacionalitzar la situació de Catalunya i fins i tot que els governs de Catalunya i Espanya parlin per trobar un desllorigador. "Es veu amb molta incomoditat", ha dit.

Roig ha estat una de les defenses més contundents avui en la vista prèvia que ha de decidir si el cas el jutja el Tribunal Suprem o el Tribunal Superior de Catalunya.

"Us molesta que altres tribunals europeus es posicionin sobre el que passa a Catalunya", ha dit. "No ens podem posar una bena quan des de fora ens indiquen com hauria de ser un estat democràtic", ha afegit, referint-se als processos dels polítics que són a l'exili.

"Posar una butlleta en una urna és un alçament tumultuós?", ha dit, per acabar amb una conclusió clara: "S'està judicialitzant un problema polític".

"La sala està disposada a sacrificar fets fonamentals?", així ha conclòs Marina Roig.

La contundència de les advocades

Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell, ha obert el torn més contundent de la vista per part de les defenses, amb les lletrades, les dones que formen la defensa.

Arderiu ha dit que no hi ha res que provi l'acusació de la fiscalia: "Els escrits de les acusacions diuen que hi ha hagut fets comesos fora de Catalunya però després no en concreten cap". "La malversació també té molts arguments; el patrimoni públic és de la Generalitat i per tant resideix a Catalunya", ha afegit. I ha remarcat que "cap dels elements que s'indiquen a la rebel·lió o la desobediència no són competència d'aquesta sala".

olga arderiu pantalla tribunal suprem

L'advocada de Carme Forcadell ha situat l'acció i els fets reals que van acabar passant i, en aquest sentit, ha recordat que la proclamació del 27-O mai va ser efectiva: "Si s'hagués produït la declaració d'independència sí que afectaria a tot Espanya. Però si s'hagués declarat la independència s'hauria fet al Parlament, per tant la competència continuaria sent de Catalunya".

Judith Gené, advocada de Ramona Barrufet, Lluís Guinó i Lluís Corominas, que avui també ha representat Joaquim Forn i Meritxell Borràs, perquè el seu lletrat Xavier Melero no ha vingut, seguint la seva línia d'evitar confrontacions amb el tribunal, ha posat de relleu que "ja hi ha prou elements excepcionals com per també interpretar on s'ha de jutjar la causa".

judith gene advocada barrufet pantalla suprem

I ha afegit que "ha quedat provat que tots els fets s'han desplegat a Catalunya i que per tant no hi ha cap argument per arrossegar la competència cap a aquest tribunal".