El tauler polític comença a mostrar els primers canvis. Mentre el PSOE amplia la seva distància sobre la resta de partits, Ciutadans i Unidos Podemos farien el sorpasso al PP. Mentrestant, Vox continua el seu auge imparable en unes enquestes que no han estat capaces de predir la seva irrupció. Així es despren del baròmetre del mes de gener del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), fet públic aquest dijous.

Concretament, segons l'avançament de resultats que ha fet el CIS, el PSOE seria la primera força, passant d'una intenció directa de vot del 28,9% al 29,9%. Per darrere se situarien Ciutadans, amb el 17,7%; Unidos Podemos i les seves confluències, amb el 15,4%, i el PP, que quedaria relegada a la quarta posició, amb el 14,9%. 

Per la seva part, el partit d'extrema dreta Vox és el que més creix amb diferència, i es dispararia fins al 6,5% d'intenció directa de vot, davant del 3,7% del baròmetre de desembre. Cal tenir en compte que el CIS no va ser capaç de predir la seva irrupció al Parlament d'Andalusia amb 12 diputats.

Mentre Vox puja imparable, el PP de Pablo Casado continua amb una fuita de votants. Concretament, els populars passen d'una intenció directa de vot del 19,1% a una del 14,9%, fet que significa una davallada de més de quatre punts percentuals.

 

Catalunya no “preocupa”

També segons el CIS, l’atur es manté com al primer problema que més preocupa els espanyols, amb el 34,2%. I fins al 56,8% els situen entre els tres principals problemes. Per darrere se situen la classe política (16,7%), la corrupció i el frau (10,8%) i els problemes econòmics (7,2%).

Pel que fa a la “independència de Catalunya”, només el 2,5% dels enquestats el situa com a primer problema. I només el 6,8% dels espanyols, segons el CIS, pensen que es troba entre els tres principals problemes.

El govern Sánchez, “regular”

Preguntats sobre com qualifiquen la gestió del govern espanyol de Pedro Sánchez, el 0,7% considera que “molt bona”, el 12,7% “bona”, el 40,4% “regular”, el 26,8% “dolenta” i el 14,5% “molt dolenta”.

En canvi, si governés el PP, el 36,6% considera que ho faria “igual” i el 42,5% “pitjor”. Només el 13,1% creu que ho faria “millor”. En el cas de Ciutadans, el 16% opina que ho faria “millor”, el 31,5% “igual” i el 36,4% “pitjor”. Finalment, sobre Unidos Podemos, el 8,7% consideren que ho farien “millor”, el 31,1% “igual” i el 45,6% “pitjor”.

Tots suspenen

Pel que fa a la valoració dels principals líders dels principals partits espanyols, tots suspenen, malgrat que el que obté millor nota és el president espanyol Pedro Sánchez, amb un 3,8 de nota sobre 10. Per darrere se situen Albert Rivera (3,5), Pablo Casado (2,9) i Pablo Iglesias (2,8).

El mateix passa amb els ministres de Sánchez, on la nota més alta l’obté el ministre de Ciència Pedro Duque (4,3), seguit del d’Interior Fernando Grande-Marlaska (4). Tot seguit van el d’Exteriors Josep Borrell (3,9), la de Defensa Margarita Robles (3,9) i la vicepresidenta Carmen Calvo (3,8).