L’últim baròmetre del CEO confirma que els partidaris i detractors de la independència continuen virtualment empatats.

En aquest cas, a la pregunta “Vol que Catalunya esdevingui un Estat independent?”, un 45,1% dels enquestats contesta "no", mentre que un 44,9% ho fa afirmativament.

En termes estadístics, aquest resultat és un empat tècnic, gairebé a “l’estil cupaire”, ha ironitzat el director del CEO, Jordi Argelaguet.

Malgrat que Argelaguet ha insistit que aquest frec a frec s’eternitza des del 2015, en el darrer sondeig del mes de juny, els partidaris de la independència guanyaven amb un 47,7%. Per tant, aquest col·lectiu s’ha empetitit dos punts.  

Quan es formula la pregunta amb paràmetres més oberts –“Creu que Catalunya hauria de ser...”, en referència a les diferents opcions com una regió d’Espanya, un Estat independent, una comunitat autònoma...– els ciutadans s’inclinen majoritàriament per la fórmula “Un Estat independent” amb un 40% dels vots.

“És una minoria majoritària”, ha dit el director del CEO.  

Suport a la baixa

Aquest 44,9% suport a la independència és el nivell més baix detectat pel CEO en l'últim any. Un any en el qual s'han fet 4 baròmetres preguntant el mateix. Tot i així, els no independentistes no aconsegueixen el percentatge més alt de l'últim any -va ser al novembre de 2015 amb un 48,2%-.

Argelaguet ha recalcat que el CEO mesura el suport que registra la independència amb la pregunta '¿Vol que Catalunya sigui un Estat independent?', de manera que no mesura què votarien realment els ciutadans en un referèndum sobre la secessió.

No obstant això, assegura que les dades fan preveure que, si es convoqués un referèndum, el resultat seria incert i el guanyaria possiblement l'opció amb més "capacitat de mobilització".

"Tenim una meitat que vol la independència i una altra meitat que no la vol. Això és molt estable... Si hi ha votació, la batalla és qui aconsegueixi mobilitzar els seus ", ha destacat.

Altres opcions

Davant la pregunta de 'Creu que Catalunya hauria de ser ...', un 38,9% dels enquestats respon que un Estat independent; un 24,1, una comunitat autònoma; un 23,2, un Estat dins d'una Espanya federal; un 5,7, una regió espanyola; un 6,3 no ho sap i un 1,8 no contesta.

Per electorats, destaca que SíQueEsPot té més federalistes entre els seus votants que el PSC: un 45,4% dels votants de Lluís Rabell volen una Espanya federal; un 22,7, que Catalunya segueixi sent autonomia, i un 19,2, que sigui Estat independent.

Entre els votants de Miquel Iceta, un 40,3 volen que Catalunya segueixi sent una autonomia; el 36,4, un Estat federal; el 11, una regió d'Espanya, i fins i tot registra un percentatge dels seus votants que es declaren independentistes: el 8,4 per cent.

On coincideixen àmpliament els catalans és que un 62,9% creu que Catalunya té un nivell d'autonomia insuficient; un 23,8 creu que és adequat; un 5,3, que té massa autonomia; un 6,7 no ho sap i 1,3 no contesta.

Es viuria millor

Segons el sondeig, un 39,1% de catalans considera que si Catalunya fos un país independent es viuria millor, mentre que un 27,1 creu que es viuria pitjor que ara; un 19,9, igual que ara; un 12,8 no ho sap i 1,1 no contesta.

L'enquesta del CEO es va fer entre el 17 d'octubre i el 3 de novembre --en plena investidura de Mariano Rajoy-, van participar 1.500 persones -1.118 a Barcelona, ​​157 a Tarragona, 140 a Girona i 85 a Lleida-- i té un marge d'error de + -2,53.