La policia sud-africana investiga 6 morts i va efectuar 219 detencions en relació a les violentes protestes que està vivint Sud-àfrica des de la setmana passada, que van esclatar arran de l'empresonament de l'expresident Jacob Zuma per desacatament judicial. 

Una onada de saquejos i vandalisme han inundat els carrers de Sud-àfrica. Segons un comunicat de la portaveu nacional de la Policia sud-africana Mathapelo Peters, els greus incidents es concentren en la província de KwaZulu-Natal, d'on és nascut Zuma.

"Les circumstàncies que van portar a les seves morts estan sota investigació. L'extensió del dany a la propietat i els saquejos a negocis es determinaran més endavant", va indicar la policia en un comunicat.

Els incidents violents van començar aquest divendres en KwaZulu-Natal, on Zuma roman reclòs a la presó d'Estcourt, després que l'expresident es lliurés el dimecres a última hora, a punt d'expirar el termini imposat pels tribunals per al seu arrest, per a complir presó per desacatament judicial.

Durant el cap de setmana els aldarulls es van estendre també a Johannesburg i altres punts i es van traduir en crema de vehicles, saquejos de negocis i grans centres comercials, talls de carrers i autopistes, entre altres incidents.

El TC valorarà l'excarceració

El Tribunal Constitucional de Sud-àfrica, la màxima instància judicial del país, va celebrar aquest dilluns una audiència per a escoltar els arguments dels advocats de l'expresident Jacob Zuma per a demanar una rescissió de la condemna de presó imposada contra ell per negar-se a declarar per corrupció.

Jacob Zuma - EFEExpresident Sud-àfrica Jacob Zuma. - EFE

En una audiència de més de deu hores celebrada de manera virtual, els jutges van escoltar arguments a favor i en contra de mitigar la pena de 15 mesos de presó, imposada pel mateix Tribunal Constitucional contra l'expresident el passat 29 de juny, però van acabar la sessió sense emetre un veredicte immediat, amb el que la decisió final es donarà a conèixer més endavant.

En nom de l'expresident, el lletrat Dali Mpofu va defensar que el màxim tribunal sud-africà va excedir l'àmbit de la Constitució en castigar a Zuma, ja que els drets fonamentals del seu client es van veure limitats, inclòs el de garantia d'un judici just.

Primer exmandatari empresonat

El polèmic exmandatari és el primer excap d'Estat sud-africà de l'era democràtica a ser empresonat des de la fi del sistema segregacionista de l’"apartheid" (1994).

Al costat d'aquest procés per desacatament, Zuma també està en judici acusat de corrupció i altres càrrecs per suposadament rebre suborns en relació amb un acord armamentístic milionari signat per Sud-àfrica amb una empresa francesa a la fi dels anys noranta.

A més, ja en 2016, va haver de retornar, per ordre del Tribunal Constitucional, mig milió d'euros de diners públics que va gastar de manera irregular en la reforma de la seva residència privada

Imatge principal: Imatge del resultat dels disturbis i els saquejos a botigues. - EFE