El comissari jubilat José Manuel Villarejo ha rebutjat arribar a un acord de conformitat amb la Fiscalia en el judici que ha començat aquest dimecres a l'Audiència Nacional de les peces separades de la macrocausa Tàndem conegudes com Pintor, Iron i Land, per les quals la Fiscalia demana que sigui condemnat a més de cent anys de presó. En declaracions als mitjans abans d'entrar a la seu judicial a San Fernando de Henares, Villarejo ha mostrat la seva confiança en la independència dels jutges i fiscals "malgrat les pressions" que, segons li "consta", han rebut. "Espero que no sigui diguem una justícia folklòrica, seria com un linxament com a l'oest", ha sostingut Villarejo, que ha lamentat que ser un "subjecte molest" a Espanya hagi portat al fet que hi hagi gent que tracti d’aniquilar-lo. El comissari jubilat ha descartat que utilitzés mitjans policials per dur a terme els diversos encàrrecs que va rebre a través de CENYT, el seu grup empresarial. "En absolut. Això ja és motiu del judici", ha contestat als periodistes.

Aquest matí s'han fet les qüestions prèvies del judici. Aquesta primera jornada ha servit per visualitzar per on anirà l'estratègia de Villarejo, que ha decidit rebutjar qualsevol acord amb la Fiscalia i defensar-se ell mateix.

"Som innocents"

Així, preguntat sobre un hipotètic acord, Villarejo ha estat contundent: "Mai. Per què? Som innocents", ha deixat anar, denunciant que mai l'hagin "tractat com un presumpte delinqüent, sinó com un enemic al qual cal aniquilar". "Entenia que era la meva obligació fer denúncies contínues de totes les il·legalitats que està havent-hi i que era un subjecte molest en aquest país, quan a algú molest se l'aniquila i s'utilitzen institucions tan serioses com la justícia per aniquilar-me no només a mi, sinó la meva família", ha insistit.

 

Manuel Villarejo durante el juicio, Tándem, Alcala de Henares - Efe

Amb tot, Villarejo ha llançat un últim advertiment abans de l'inici del judici, que s'allargarà, presumiblement, fins a inicis del 2022: "La por podreix per dins i enverina els cors. Jo no he tingut por mai de cap individu per molt important que fos aquest senyor tan important, el gran lord protector de la Corona".

Més de 30 acusats

En aquest judici, el comissari compareix com a principal imputat, si bé congregara més de 30 acusats, entre els quals destaquen el seu soci, Rafael Redondo, i la seva dona, Gemma Alcalá, així com el comissari Enrique García Castaño, que s'enfronten a penes de 102, 86 i 87 anys de presó, respectivament. No obstant això, alguns acusats han arribat a acords de conformitat amb la Fiscalia.

Aquest primer judici de Tàndem arriba gairebé quatre anys després que el comissari Villarejo fos detingut per una causa que s'ha anat engreixant fins a configurar un puzle de més d'una trentena de peces separades referides als nombrosos i diversos encàrrecs que va rebre a través de CENYT, el seu grup empresarial, radicat a la Torre Picasso de Madrid. D'acord amb les indagacions dirigides pel jutjat central d'instrucció número 6, el denominador comú de les peces separades, més enllà de qui el contractés —des de grans empreses de l'Ibex 35 fins a particulars— i per què, és que Villarejo hauria assumit aquests treballs sent comissari en actiu i s'hauria valgut dels recursos policials al seu abast per complir amb els seus clients.

La Fiscalia Anticorrupció reclama per a Villarejo una pena de 109 anys de presó, multes que superarien els 950.000 euros —a les quals caldria sumar les indemnitzacions de les quals respondria solidàriament al costat de les altres persones que resultessin condemnades--, així com inhabilitacions per exercir càrrec i ocupació pública i per al sufragi passiu.