El comissari José Manuel Villarejo informava el president del govern espanyol Mariano Rajoy sobre l'Operació Catalunya a través de dos assessors de la Moncloa. Així ho ha revelat el mateix excomissari en una entrevista a Rac1 en què, en ser interrogat sobre les darreres novetats publicades al voltant de la guerra bruta contra el procés independentista, ha admès que Rajoy n'estava informat. 

En relació amb la trobada amb Rajoy que ell mateix va explicar al secretari d'Estat d'Interior, Francisco Martínez, Villarejo ha explicat que en un moment en què ell estava amb l'aleshores secretària general del PP María Dolores de Cospedal, en plena Operació Kitchen, es va presentar Rajoy i li va dir: "A treballar". "Era una manera de dir-me que estava assabentat de tot, que no dubtés d'aquells missatgers que jo rebia en nom d'ell", ha concretat en referència a les activitats de la policia patriòtica. Així mateix, ha admès que va assistir a "algunes reunions globals que hi va haver", on hi havia el llavors president del govern espanyol.

Sense ell era impossible

L'excomissari ha subratllat que sense Rajoy no hauria estat possible tirar endavant la guerra bruta, atès que "era el factor fonamental que estava a l'origen i al cap de totes les operacions que es feien contra l'independentisme". "Sense aquesta cúpula era impossible que s'hagués actuat amb l'eficàcia que es va fer", rebla.

D'altra banda, Villarejo confirma així les informacions aparegudes aquesta setmana que demostren que Rajoy estava informat de la guerra bruta de l'independentisme; que ell informava el secretari d'Estat de Seguretat del ministeri de l'Interior, Francisco Martínez, i feia arribar notes informatives al ministre, Jorge Fernández Díaz, que posteriorment aquest remetia al president del govern. El mateix excomissari admetia en una conversa amb el secretari d'Estat que havia tingut una trobada amb Rajoy. "La cita amb l'asturià va ser brevíssima", explicava a Martínez, a qui va reclamar màxima discreció.

Villarejo admet que va informar Interior que era un error la persecució a l'expresident del Barça, Sandro Rosell, que va provocar el seu empresonament, de la qual cosa n'ha atribuït responsabilitzat la jutgessa del cas, Carmen Lamela. "El més problemàtic per a l'estat de dret és que aquestes actuacions quedin impunes", ha retret.

També l'advocat de l'expresident del Barça s'ha referit a aquest tema. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Pau Molins ha denunciat la "inquietud" que provoca la revelació d'aquestes informacions. "Com és possible que amb la quantitat de notícies que han sortit sobre la trama político policial contra l'independentisme, la justícia espanyola, que hauria de ser la primera interessada a investigar aquests fets, mira cap a un altre costat?", s'ha preguntat.

Molins ha recordat que Rosell va presentar una querella per aquest tema —actualment arxivada tot i que té pendent un recurs en contra d'aquesta decisió—, i ha mostrat la confiança que les noves revelacions amb relació a les activitats de la policia patriòtica serveixin per "exigir de nou una reacció de la justícia", en especial del ministeri fiscal, que "fins ara s'ha oposat frontalment a investigar aquests fets".

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya