L’Audiència Nacional ha condemnat a dinou anys de presó el comissari jubilat del Cuerpo Nacional de Policia José Manuel Villarejo en la primera sentència dictada en el marc de la macrocausa 'Tàndem', on s’investiguen els encàrrecs privats que hauria realitzat a través del seu grup empresarial. El tribunal el condemna pels delictes de revelació de secrets i falsedat en document mercantil, però l’absol del delicte de suborn. En una sentència de 351 pàgines la Secció Quarta de la Sala Penal de l’AN condemna Villarejo per tres peces diferents, corresponents als encàrrecs 'Iron', 'Land' i 'Pintor', pels quals la Fiscalia Anticorrupció sol·licitava una pena conjunta de 83 anys de presó.

La sentència absol Villarejo de suborn en les tres peces citades i també d’extorsió en grau de conspiració en la tercera, la que porta per nom ‘Pintor’. En la decisió del jutge es considera que no es pot condemnar per suborn, ja que no es donen els requisits d’aquest tipus penal perquè els actes duts a terme per Villarejo “no els va realitzar en l’exercici del seu càrrec ni guardaven relació amb les seves activitats públiques”. En el denominat cas Tàndem s’investiga la contractació de l’empresa de Villarejo, Cenyt, per realitzar encàrrecs a petició de particulars. 

En el cas de la peça ‘Iron’, s’ha jutjat la contractació de Villarejo per part del bufet d’advocats Herrero&Asociados per obtenir informació d’un despatx de la competència davant la sospita que els havia robat la base de dades. Pel que fa a la peça ‘Land’, s’ha centrat en la contractació de Cenyt per investigar l’entorn del propietari de PROCISA per mandat d’una de les seves filles, Susana, en el context d’una pugna familiar por l’herència, mentre que a ‘Pintor’ s’ha indagat sobre el mandat dels germans Fernando i Juan Muñoz Támara a Villarejo para recaptar informació d’un antic soci, Mateo Martín Navarro, i l’advocat d’aquest, l’exjutge Francisco Javier Urquía, que els permetria resoldre a favor seu un litigi fiscal.

26 persones jutjades

En total, han estat jutjades 26 persones, a més de Villarejo, entre ells el seu soci Rafael Redondo, que ha estat condemnat a tretze anys de presó pels mateixos delictes que l’antic membre del CNP. A més, altres nou persones han estat condemnades a penes d’entre tres mesos i dos anys de presó, mentre que setze han quedat absoltes, entre elles, l’esposa de Villarejo, Gema Alcalá, i el seu fill, José Manuel Villarejo Gil, a més dels policies Constancio Riaño i Antonio Bonilla. A un altre dels imputats, Enrique García Castaño, se’l va excloure del judici per malaltia.