La reforma laboral del govern espanyol ha portat molta cua. No només la forma, gairebé casual, amb què ha estat aprovada, sinó pels xocs entre els partits que ha generat. El no d'Esquerra Republicana al projecte de la ministra Yolanda Díaz, ha tensat relacions entre els partits a Madrid i Catalunya. Marta Vilalta, portaveu d'ERC, ha volgut diferenciar entre espais polítics i ha manifestat la seva voluntat que una decisió no afecti futurs pactes polítics. "Seria absurd que el nostre vot a la reforma laboral afectés altres escenaris", ha afirmat en una entrevista a TV3. 

El passat dimecres, els comuns van amenaçar al president Pere Aragonès amb una possible retirada del seu suport al Parlament, si ERC no votava favorablement a la reforma laboral. L'amenaça no ha acabat servint de molt, ja que el dijous els diputats d'Esquerra al Congrés van votar en contra del projecte del govern espanyol. En aquest context Vilalta ha qüestionat que la posició del seu partit respecte a la reforma laboral hagi de tenir conseqüències en la política del Parlament i ha afegit: "Reconeixem que hi ha millores, però queda lluny de derogar la reforma laboral". 

Vilalta ha criticat el posicionament del govern espanyol respecte a la negociació de la reforma laboral. "No hi ha hagut una negociació formal. S'encalla a l'inici quan hi ha un acord fruit de la negociació col·lectiva, però quan es porta al Congrés ens diuen que no es pot tocar una coma. T'ho has d'empassar tant sí com no", ha lamentat la portaveu. Vilalta ha insistit en el fet que el seu partit defensa la importància dels acords amb els actors socials, però aquests no eliminen la funció dels diputats:  "No podem dimitir de les funcions de parlamentaris. Moltes lleis s'han aprovat sense el consens dels actors socials, però s'han d'acatar igual", i ha sentenciat: "No tenen una majoria absoluta al Congrés i a vegades actuen com si la tinguessin". 

Cas Juvillà 

La portaveu d'ERC també ha adreçat el cas de Pau Juvillà en la seva entrevista. Ha defensat que hi havia temps fins que el Suprem es pronunciés i, per tant, "caldrà que es facin aclariments". També ha recordat que la situació ha acabat de forma similar que amb el cas del president Torra. "Algú va ser molt injust, perquè ara ha passat el mateix amb altres protagonistes", ha lamentat i ha afegit: "Hauríem d'assumir la realitat i els límits. Veure que aquí el que ens encotilla són els límits de l'autonomia". 

Tot i lamentar el desenllaç del cas del cupaire, ha exposat: "Creiem que sobre el cas Juvillà cal aclarir com s'han succeït els fets aquests dies, però si ja s'ha comunicat la baixa, creiem que aquí s'acaba el recorregut". La portaveu d'ERC ha aprofitat per negar que s'estigués bloquejant el Parlament com a resposta: "Tampoc és que hàgim aturat el Parlament! S'ha fet una acció política de protesta i això no pot anar en detriment dels drets dels diputats".