Trobar l'equilibri entre manifestar el seu rebuig a l'actitud de Junts sense passar-se de frenada per no fer saltar pels aires una futura aliança no ha estat fàcil per a Esquerra Republicana. Finalment, els republicans han optat per reservar per al candidat, Pere Aragonès, la cara amable i deixar que fos la portaveu, Marta Vilalta, qui s'arremangués per picar la cresta als de Puigdemont. "Sincerament, qui no vol un acord, busca excuses i qui el vol, com nosaltres, busca solucions i fa propostes", ha ressaltat. 

La de Vilalta ha estat l'última intervenció d'una jornada maratoniana, gairebé 12 hores d'un debat d'investidura que no servirà per proclamar el nou president de la Generalitat. Ho impedirà l'abstenció dels 32 diputats de Junts per Catalunya. Una posició que, segons ERC és "incomprensible" i "partidista" perquè no detecten "diferències insalvables perquè no hi hagi acord". Els junters no ho veuen així, i fins i tot han suggerit a Aragonès que renunciï a la segona volta de la investidura per evitar tornar a fracassar en l'intent.

 

Els precedents de Mas, Puigdemont i Torra

La petició de Junts, que ha verbalitzat Albert Batet, ha agafat per sorpresa ERC. Vilalta ha lamentat el bloqueig que comporta l'abstenció d'avui i ha situat la formació que presideix Puigdemont fora de la pinya independentista, posant de manifest que amb la CUP sí que han pogut tancar una aliança. "Queda demostrat que arribar a acords era possible", ha dit, afegint que "la unitat no es predica, es practica". 

És per això que ha demanat "superar les velles mirades de reüll" i treballar pel consens estratègic. Amb la mirada posada en la segona votació de dimarts, Vilalta ha instat Junts a treballar aquests tres dies per "fer-ho possible". "No s'abstinguin fer la feina" perquè, ha advertit, "la gent està farta de discussions barroques". 

Ho ha rematat Aragonès, prenent la paraula per darrera vegada, avui. El candidat a ser el 132è president de la Generalitat ha retret a Junts que quan ha estat a la inversa, ERC "sempre hi ha estat" per investir un president seu. Ho ha fet, des de 2012, amb Mas, Puigdemont i Torra. 

A la imatge principal, Aragonès i Vilalta als passadissos del Parlament. / Sergi Alcàzar