L'Ajuntament de Viladrau (Osona) ha emès un ban, signat per l'alcaldessa, Margarida Feliu, en el qual rebutja precintar col·legis de votació per impedir que es faci el referèndum d'independència, com pretén el govern de Mariano Rajoy. L'Ajuntament de Sant Pere de Torelló també va prendre la mateixa decisió.

El ban es refereix a les declaracions "de to amenaçador i poc democràtiques" realitzades des de l'entorn de la presidència del govern espanyol en les quals s'advertia que l'Estat estava disposat a precintar escoles -assumint les competències de la Generalitat- per tal que no es pugui dur a terme la votació.

Després de recordar que a Viladrau el centre de votació és la seu mateixa de l'Ajuntament, el ban demana a tots els municipis "estar a l'alçada de les circumstàncies històriques del moment que vivim" i es posa a disposició del govern de la Generalitat. 

"Per tant hem de rebutjar la prohibició de demanar l'opinió al poble i no acceptar que ningú precinti escoles catalanes ni qualsevol altra dependència municipal per tal de poder portar a terme d'una forma pacífica, democràtica i lliure el referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya", conclou l'escrit.

Es dóna el cas que l'Ajuntament de Viladrau va organitzar el 2016 (imatge) una consulta sobre els pressupostos municipals en ple 6-D, dia de l'aniversari i la festa de la Constitució espanyola.