"No tenim necessitat de prendre decisions ràpidament, la preinscripció s'ha traslladat al mes d'abril", ha dit el ministre d'Educació Íñigo Méndez de Vigo durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres, després d'encendre la polèmica la setmana anterior sobre el model d'immersió lingüística. L'executiu central donava així allargues a com garantirà el 25% de castellà, al qual es va comprometre la setmana anterior. Això sí, el ministre ha recordat que el 155 no pot modificar la legislació del Parlament —que fa el català vehicular—.

El fet és que Vigo feia zero autocrítica sobre la sentència del Tribunal Constitucional de dimecres, que tomba el finançament públic per a l'escolarització en castellà, assegurant que "avala" la majoria part de la LOMCE —coneguda com a "Llei Wert"—. "Allò que diu la sentència és que un model educatiu és per a tot un territori, no per donar satisfacció a una sola persona", ha dit De Vigo, després que el dirigent del Partit Popular català Xavier García Albiol admetés que la resolució del TC "condicionava" els plans de la Moncloa i exigia una solució aplicable.

La qüestió és que el govern espanyol guanya temps mentre els independentistes no formen Govern, però s'oposa que el lloc del president l'ocupi un dels diputats presos. "Si trien a algú disminuït en la seva capacitat política d'actuació, demostraran que la voluntat de recuperar les vies institucionals és nul·la", denunciava el portaveu sobre el fet que sonessin noms com el de Jordi Sànchez per al càrrec. "No faré l'alineació a l'altre equip, però espero que tinguin en compte que una persona que no podrà exercir amb total normalitat no és bona idea", ha reiterat.

Així les coses, la lectura de la Moncloa és que l'independentisme cau —ja que només computen el suport unilateral al procés—, cosa que De Vigo atribuïa a "l'actuació esperpèntica" del Govern destituït. "La líder dels anticapitalistes al país més capitalista", s'ha burlat inclús de l'estança de la cupaire Anna Gabriel a Suïssa. La crítica ha estat més contundent sobre la declaració judicial d'alguns expolítics com ara Artur Mas. "Diu que la proclamació de la República va ser simbòlica. Hi ha molts catalans que es pregunten sobre la gran mentida de la República", ha tancat.