L’actor nord-americà Viggo Mortensen s’ha fet soci d’Òmnium Cultural, segons ha comunicat la mateixa entitat per mitjà d’un tuit aquest matí. L'actor s'adhereix a l'entitat just en un moment en que el seu president, Jordi Cuixart, forma part dels presos polítics de l'Estat espanyol per la celebració del referèndum independentista de l'1 d'Octubre.

Mortensen, parella de l’actriu catalana Ariadna Gil, és conegut per les seves interpretacions en pel·lícules com ‘Promeses de l’est’, ‘A Dangerous Method ‘ i ‘Captain Fantastic‘, però principalment pel seu paper d’Aragorn a la trilogia d'‘El senyor dels anells’. Nascut a Nova York, ha viscut llargues temporades a l’Argentina, Veneçuela i Dinamarca, d'on és originària la seva família. Va debutar al món del teatre als Estats Units, i al cinema, després d’un primer paper de la mà de Woody Allen, ha actuat a més d’una trentena de pel·lícules.

Òmnium Cultural ha informat que amb aquesta nova incorporació l’entitat ja supera els 115.000 socis i fa una crida a la societat a sumar-s'hi. "És un honor que donis suport a l'entitat que treballa per la cultura, la llengua i els drets civils a Catalunya", ha dit l'entitat a Mortensen.

L’actor ja s’havia posicionat a favor del dret d’autodeterminació dels catalans, i al maig de l’any passat es va sumar al manifest internacional "Let Catalans Vote" (Deixeu votar els catalans), un document amb la signatura de més de mig centenar de personalitats de diferents àmbits -entre elles cinc premis Nobel i el polític irlandès Gerry Adams- on es demana fer possible el dret a decidir del poble de Catalunya. Ara, la seva adhesió com a soci d’Òmnium Cultural arriba en un moment crític per a l’entitat, amb el seu president, Jordi Cuixart, empresonat des de fa més de mig any.