La vídua del director teatral i exprofessor de l'Institut del Teatre de Barcelona, Joan Ollé, ha demanat a la directora Isabel Coixet que elimini del seu documental El sostre groc, que denuncia abusos sexuals de dos professors a l'Aula de Teatre de Lleida, dues imatges en les quals apareix Ollé —mort l'agost del 2022—, en considerar-ho "greument lesiu per la seva reputació i indubtablement injuriós". Ho ha demanat en un manifest publicat aquest dijous per l'Espai Canuda, espai teatral creat per Ollé, i està acompanyat per un llistat de 300 signants, entre els quals figuren personalitats destacades del món cultural, com els cantants Ana Belén, Miguel Ríos i Joan Manuel Serrat, els actors Vicky Peña i Pep Munné, o directors i productors com Paco Mir, Ester Nadal i Isona Passola.

Titllen de "manipulació interessada" haver inclòs imatges d'Ollé al documental

Ollé va ser apartat com a professor de l'Institut del Teatre el febrer del 2021, després de rebre acusacions de presumpte assetjament sexual i abús de poder. Ell ho va negar mesos després a la roda de premsa de presentació de l'Espai Canuda, el novembre del mateix any, i va al·legar ser objecte d'un "linxament" injustificat". En aquest sentit, el manifest apunta que "els presumptes abusos a l'Institut del Teatre mai no van ser denunciats davant la justícia i, per tant, van resultar no provats de cap manera al mateix Institut". Un grup de set alumnes van presentar una denúncia contra el professor davant l'Institut, que va crear una Comissió interna per estudiar-los, i van ser desestimats posteriorment per la Fiscalia de Barcelona, fet que, segons el manifest demostra "la innocència absoluta" d'Ollé".

Quant a la relació d'Ollé amb l'Aula de Teatre de Lleida, el comunicat assegura que només va ser un professor convidat i que no va tenir "cap relació directa o indirecta amb els casos d'abusos que al documental es denuncien i que en alguns casos afecten alumnes menors". Per això considera que incloure la seva fotografia i el seu nom al costat del director de l'Aula de Lleida i principal acusat en aquest cas és "una manera sibil·lina i deliberada" d'involucrar-lo personalment. Amb tot, al manifest denuncien que no és una decisió casual, sinó que es tracta d'un "exercici de manipulació interessada i la conseqüència d'una deliberada voluntat de recordar-lo com a presumpte culpable de conductes que mai no van ser provades i de les quals, per tant, va ser innocent".

Per tal de defensar la figura del creador de Dagoll Dagom, en el comunicat han reivindicat que Ollé "ha deixat un llegat d’extraordinàries proporcions en el teatre i la cultura catalana, espanyola i internacional de les últimes dècades". Tanmateix, han denunciat que se li nega la possibilitat de ser recordat com "un home bo i un professional indiscutible" per motius que atribueixen a "la venjança i l'odi d'alguns".