Manuel Marchena i els seus sis magistrats de la sala segona han decidit que hi va haver sedició i no rebel·lió. La clau està en que consideren que la manifestació del 20 de setembre i la mobilització ciutadana per anar a votar l’1-O va ser un "alçament tumultuari" que segons el Codi Penal "té la finalitat de derogar l'efectivitat de lleis o el compliment de les ordres o resolucions de funcionaris en l'exercici de les seves funcions".

La sentència diu clarament que l’1 d'octubre de 2017 van estar lluny d'una pacífica i legítima manifestació de protesta". I que "l'hostilitat desplegada va fer inviable el dia 20 de setembre que els funcionaris donessin compliment amb normalitat a les ordres del Jutjat núm 13 d'instrucció de Barcelona, ocasionant por real". Conclou que "és violència per aconseguir la secessió".

Els consellers empresonats i Carme Forcadell s'emporten les penes més altes. A partir del compliment de la quarta part de la pena començaran a tenir permisos i el possible tercer grau, cosa que vol dir que només van a la presó a dormir. Això vol dir que els jordis podrien sortir per Nadal.

La malversació ha caigut per Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila i per tant no entraran a presó. Quedaran inhabilitats, com la resta. Això vol dir que segons les penes, estaran anys sense poder optar a cap càrrec públic.

I dues dades importants:

El tribunal no ha tingut en compte bona part dels testimonis del 20-S i del 1-O, tant de ciutadans com de policies. Per què? “Perquè van oferir una versió filtrada per una profunda carrega emocional”.

I Marchena fa un al·legat polític en el punt 14 dels fets provats: “Els ciutadans il·lusionats que creien que un resultat positiu de l'anomenat referèndum d'autodeterminació conduiria a l'anhelat horitzó d'una república sobirana, desconeixien que el «dret a decidir» havia mutat i es s'havia convertit en un atípic «dret a pressionar».