Les paraules del conseller Raül Romeva han pogut tornar aquest dimarts al Parlament Europeu en boca de la seva dona, Diana Riba, durant l'acte de denúncia que han fet els familiars dels presos. A través d'una carta, Romeva ha denunciat la seva situació i la de la resta de presos, a més de la dels joves d'Altsasu, acusats de terrorisme per una baralla de bar, i del raper Valtonyc. També ha volgut interpel·lar els eurodiputats presents a l'acte sobre denunciar la situació. Romeva va ser eurodiputat durant deu anys abans de ser conseller del Govern.

Aquesta és la carta transcrita:

 

Amigues, amics,

En els últims mesos hem escoltat com s'usa recurrentment el concepte "estat de dret". El fan servir en singular, en abstracte i com un concepte inequívoc. I es demana que acceptem que les decisions preses en el seu nom són automàticament incontrovertibles.

Així ho han escoltat les persones que avui compareixen en aquesta jornada: familiars d'Alsasua, Valtonyc, exiliats i presos polítics, però también molts altres; músics, actors, professors, periodistes ... I també ho heu escoltat aquí al Parlament Europeu com a justificació.

Però en un estat de dret no és suficient l'imperi de la llei, ni tan sols un sistema d'organització política de poders separats i sotmesos a un control recíproc efectiu. Cal, per sobre de tot, que aquests elements s'orientin a defensar els drets civils, polítics i socials dels seus ciutadans, i que en cas necessari puguin recórrer a un jutge independent per fer valer aquests drets, davant els abusos o excessos del poder.

Avui a Espanya aquesta concepció de l'estat dret no resisteix cap anàlisi objectiu, només ho resisteix la retòrica. A Alemanya, Escòcia, Suïssa o Bèlgica, els diferents esdeveniments judicials evidencien cada dia aquesta veritat.

Els casos que s'exposen en aquesta jornada han de ser en un instrument, per evidenciar a tot demòcrata que no es pot acceptar la manipulació del dret penal per reprimir ideologies; que no es pot respondre a posicionaments i expressions polítiques amb coerció judicial i amb la vulneració de drets i llibertats; i que amagar la política i optar per la repressió no solucionarà mai absolutament res.

La política sempre és prèvia al dret, utilitzar-lo com una coartada per no enfrontar els problemes polítics a la llarga només fa impossible la convivència. Avui passa això a Espanya però la responsabilitat d'enfrontar-se a aquestes vulneracions recau sobre tots els demòcrates. Espero que la meva presó, serveixi a tots ells per comprendre que no poden acceptar aquests excessos i els perills que comporten.

Gràcies per ser avui aquí,