Aquest dilluns, Junts per Catalunya presentava les línies mestres de la seva campanya per a les eleccions generals 2023. Una de les novetats que des de la formació destacaven és que, a la pàgina web de la campanya 'Ja n'hi ha prou', introduirien com a novetat l'ús d'intel·ligència artificial. Això es tradueix en què els usuaris podran fer preguntes sobre les propostes i opinions dels candidats de Junts al Congrés i la tecnologia permetrà donar una resposta concreta a l'instant. La intel·ligència artificial, però, també l'han portat al terreny audiovisual: la formació publicava un breu 'spot' de 10 segons on el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, explicava que tenia un "anunci molt important" per als catalans. Es tractava d'un Sánchez ficcionat perquè s'havia fet servir, justament, la IA.

🟡 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

L'endemà, Junts ha difós el vídeo complet on el Sánchez amb intel·ligència artificial fa l'anunci 'esperat': que abans del 23 de juliol signarà un reial decret perquè Catalunya "cobri tot el que li deu" l'Estat. En aquesta intervenció ficcionada del president de l'executiu estatal, el socialista 'admet' que el "PSOE no ha complert" perquè no han pagat "ni la meitat del que toca" als ciutadans catalans, "com el PP". Al llarg del fragment en què apareix Sánchez, hi situen al peu de la imatge un missatge que puntualitza que el vídeo "no és real", sinó que es tracta d'un "muntatge realitzat amb intel·ligència artificial".

Míriam Nogueras: "Som un país de primera, però ens fan viure com un país de segona"

Després del discurs de Pedro Sánchez, apareix la candidata de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, explicant alguns dels greuges patits a Catalunya per part de l'Estat. "De cada 100 euros que hauria de rebre Catalunya, només n'arriben 35. A Madrid, 184", destaca Nogueras mentre diferents persones van topant contra ella. D'altra banda, l'actual portaveu juntaire a la cambra baixa espanyola indica que "la meitat de famílies no arriba a meitat de mes" o que l'any passat van haver de tancar 26.000 empreses. Per tot plegat, Nogueras conclou que "som un país de primera, però ens fan viure com un país de segona: ja n'hi ha prou".

Aquest 'ja n'hi ha prou', que és el lema de Junts per al 23-J, es tradueix, van explicar el dilluns, en què "cap vot anirà a ningú que pretengui seguir espoliant i mentint els ciutadans o que segueixi negant el dret a l'autodeterminació". "Tots els partits catalans que diuen que defensen Catalunya i que planten cara, que és el que hem estat fent nosaltres i ens hem sentit molt sols fent-ho, haurien de fer el mateix: no regalar els vots a qui no ens paga, a qui ens humilia, a qui ens espia i a qui menysté la nostra llengua", sentenciava Míriam Nogueras.