El debat del finançament autonòmic torna a estar ben viu. El diputat de Junts Joan Canadell ha fet petar-se de riure l'economista Xavier Sala-i-Martin amb el darrer vídeo que ha compartit al seu compte de Twitter. Es tracta d'una intervenció del portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, en què ha volgut justificar el dèficit fiscal que Catalunya pateix dins l'Estat espanyol. Segons la teoria de Martín Blanco, Espanya retorna els impostos a Catalunya en forma de compres de productes catalans. Aquest argument ja va ser desmuntat per Sala-i-Martin fa un temps en un programa de televisió. En una piulada, Canadell ha posat el vídeo de Martín Blanco seguit de la lliçó del professor d'economia.

Naps i cols

Segons el portaveu de Ciutadans, Catalunya té una gran capacitat "de generar un producte interior brut que acaba derivant en un gruix d'impostos importants" gràcies a "les nostres relacions comercials amb la resta d'Espanya". Per a ell, no es pot "separar el debat del dèficit fiscal del debat del superàvit comercial que tenen les empreses catalanes". És a dir, si Catalunya genera molts diners és perquè Espanya compra productes catalans i, per tant, ha de pagar més impostos que són retornats, d'alguna manera, precisament per aquestes relacions comercials. L'argument no ha convençut polítics com Canadell, que l'ha titllat de "fals". Per corroborar-ho, ha compartit un vídeo en què el professor de Colúmbia explica com Martín Blanco barreja naps i cols: per analitzar el finançament de Catalunya cal fixar-nos en les balances fiscals, no en les comercials, assenyala Sala-i-Martin.

Segons Sala-i-Martin, aquest argument que "sovint" fan servir a Espanya per intentar justificar el dèficit fiscal és deliberadament enganyós: "No té cap sentit. El dèficit comercial no té res a veure amb tot això. Els diners que desapareixen de Catalunya són els mateixos independentment de si els espanyols compren productes catalans o no". Per il·lustrar-ho, l'economista explica que si algú et compra un producte amb els diners que t'acaba de robar, no te'ls està retornant. Segons Sala-i-Martin, aquesta narrativa no busca res més que "buscar les pessigolles" i evitar centrar-nos on realment trobarem la resposta: "Quan hi ha una redistribució fiscal a dins d'Espanya, qui hi guanya? Qui hi perd? Quant hi guanya i quant hi perd?", pregunta l'economista. 

Martín Blanco s'hi torna

Davant la cleca de Canadell i Sala-i-Martin, Martín Blanco ha fet una sèrie de tuits carregant contra ells sense fer cap mena d'al·lusió a la fiscalitat o a l'economia catalana. Ni una. Martín Blanco ha preferit recórrer als arguments de sempre: "Ninot copilot de Puigdemont", "fanatisme", "xenofòbia" han estat alguns dels insults i, per fer-ho més actual, també ha inclòs una referència a la llengua: "Per no parlar del menyspreu amb què Sala-i-Martín, d'origen de Salamanca, canvia al castellà, la llengua d'almenys un dels seus progenitors". Del dèficit fiscal, res de res. 

Foto principal: el diputat de Junts Joan Canadell i l'economista Xavier Sala-i-Martin / ACN