L'eurodiputat del Sinn Féin Matt Carthy ha recordat aquest dilluns al president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, en una contundent intervenció al Parlament europeu que hi ha quatre líders independentistes empresonats en "vaga de fam". Tajani, però, ha esquivat la qüestió, limitant-se a dir "gràcies", sense respondre els retrets de l'eurodiputat.

El polític irlandès ha denunciat "el silenci còmplice" de les institucions europees respecte "la violació de les normes internacionals" sobre democràcia i drets humans per part de l'Estat espanyol en motiu del dia internacional dels drets humans. En el seu discurs introductori al plenari Tajani ha defensat que el Parlament Europeu "sempre ha estat en primera línia a l'hora de defensar els drets humans".

ACN

Per altra banda, l'eurodiputat liberal de Portugal António Marinho e Pinto ha denunciat en un missatge dirigit als companys de l'Eurocambra el seu "silenci còmplice" amb "les violacions de drets humans" dels tribunals espanyols en relació "amb els líders independentistes de Catalunya".

En la missiva que ha enviat aquest dilluns després de visitar Carme Forcadell a la presó, Marinho e Pinto ha expressat una "gran preocupació" pels judicis a aquests líders. "Aquest silenci debilita políticament les institucions europees, ja que els treu qualsevol legitimitat per condemnar violacions similars a altres països", ha dit coincidint amb el dia internacional dels drets humans.

Sobre la visita a Forcadell, l'eurodiputat ha assegurat que va poder "confirmar la naturalesa política dels fets" que se li imputen. "Prenc nota de les il·legalitats que s'han produït", ha afirmat Marinho e Pinto, advocat de professió.

El partit de Marinho e Pinto, Partit Democràtic Republicà, comparteix grup parlamentari a l'Eurocambra amb Ciutadans.