El senador irlandès del Sinn Féin Paul Gavan ha denunciat aquest divendres en una intervenció davant de l’Assemblea de Parlamentaris del Consell d’Europa la situació dels presos polítics catalans i els exiliats. “La seva persecució està motivada per raons polítiques i són presos polítics”, ha advertit després de recordar que aquesta setmana es compleixen els dos anys de l'1-O: “facilitar que la gent pugui votar no és un delicte, però evitar-ho per la força sí ho hauria de ser”.

Gavan ha denunciat la brutalitat de les càrregues policials de l'1-O contra ciutadans pacífics que protegien els col·legis electorals i els centenars de ferits que van provocar, així com la repressió posterior de l'Estat amb presos polítics i exiliats. “Aquest és un del problemes polítics més urgents d’Europa. No podem ignorar aquesta important qüestió de ciutadans que estan sent processats per buscar mitjans purament pacífics i democràtics per determinar el seu futur”, ha advertit.

El senador ha recordat que alguns dels empresonats estan a punt de complir els dos anys tancats a la presó, que entre ells hi ha dos líders civils, a més del vicepresident Oriol Junqueras i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i part del Govern; ha explicat que el grup de detencions arbitràries de les NU ha fet públic un informe denunciant la presó i demanant l’alliberament de tres dels presos, i ha advertit que aquest pronunciament és una “condemna clara” de la vulneració de drets fonamentals per part de l’Estat espanyol.

Així mateix s’ha referit a l’exili del president Carles Puigdemont i quatre dels seus consellers i al fracàs de les euroordres emeses pel govern espanyol contra ells per "falta de base". “Estan perseguits per càrrecs ridículs de rebel·lió i sedició”, adverteix.

El senador irlandès, que s’ha referit també al fet que ni Puigdemont ni Junqueras ni Toni Comín han pogut assumir el seu escó com a diputats al Parlament Europeu, ha recordat les penes de 15 anys que es demana contra Forcadell per permetre un debat al Parlament, mentre que per a Junqueras es demana una pena de més de 25 anys.

Cavan ha acabat la seva intervenció reclamant que l’Estat espanyol deixi d’utilitzar la policia i la justícia per perseguir el moviment independentista, que és un moviment legítim, i obri un diàleg polític. “És el moment d’acabar amb el mur del silenci a Catalunya. Justícia i drets humans per al poble català”, ha reblat.