Vilanova i la Geltrú s'ha quedat sense rei Carnestoltes i, per primera vegada, el Carnaval l'encapçalarà una Concubina, autoproclamada com la presidenta de la República Carnavalesca de la ciutat. Tot i que inicialment estava prevista una votació popular per escollir el rei Carnestoltes i llegir el tradicional sermó, una satírica intervenció de l'Audiència Nacional ha esgarrat el procés participatiu.

Els plans de l'autoritat judicial, però, han quedat interromputs per un front feminista, que s'ha acabat apoderant de la festa per declarar la República. Amb aquest inusual espectacle, Vilanova ha donat el tret de sortida a la posterior i tradicional rua de l'Arrivo, marcada per les carrosses amb disfresses crítiques vers l'actualitat local i nacional.

Tot i que durant diverses setmanes s'havia anunciat que aquest divendres es coneixeria el veredicte de 'l'Arrivocràcia' –un procés participatiu per escollir el rei Carnestoltes-, el concurs ha quedat cancel·lat per l'arribada d'una autoritària delegació de l'Audiència Nacional.

Els representants judicials, però, no han pogut aturar la proclamació del Carnaval: el FFAC (Front Feminista per l'Alliberament del Carnaval) ha entrat en escena i ha donat el tret de sortida a la festa proclamant la República Carnavalesca amb un dur discurs en contra del sexisme.

Davant la impossibilitat d'escollir un rei de Carnestoltes, una Concubina s'ha fet amb el poder i ha liderat la rua de l'Arrivo que ha recorregut els principals carrers de Vilanova amb una quarantena de carrosses que, un any més, no han deixat escapar l'ocasió per criticar temes d'actualitat.

legionari carnaval vilanova i la geltru - acn

La situació política local ha estat motiu de diverses disfresses de circ i d'altres de 'Joc de Trons', mentre que la política nacional ha motivat carrosses sobre el referèndum de l'1-O, disfresses de legionaris i també de ciutadans espanyolistes. 

Les crítiques a la manca d'un cinema a la ciutat, a la falta d'un equipament juvenil, a la gestió de l'Agrupació de Balls Populars o al pres fugat dels jutjats el mes de maig de l'any passat han estat altres temes que han inspirat algunes de les carrosses participants a l'Arrivo. Amb tot, malgrat que la sàtira és l'element característic del Carnaval vilanoví, tampoc han faltat les carrosses de pirates, plomes i lluentons, amb coreografies assajades.