El president de la Fundació CATmón i exresponsable de relacions internacionals de CDC, Víctor Terradellas, que va ser acusat d’haver elaborat una llista amb informació ideològica i personal de caps dels Mossos d’Esquadra, ha assegurat que ell vol “veure aquesta llibreta” que ara estaria en mans del jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, i ha assegurat que, en tot cas, “si la llista existeix de debò, l’he feta per a mi”.

En declaracions a El Món a Rac1, Terradellas ha volgut donar la seva versió de les informacions aparegudes els darrers dies, entre les quals la confecció de la llista negra, però també el suposat desviament de subvencions per a les despeses del president Carles Puigdemont en el seu exili a Waterloo i els suposats contactes amb Rússia per aconseguir suport d’aquest país a la independència de Catalunya.

Acompanyat del seu advocat, Francesc Sánchez, Terradellas no ha volgut explicitar si és l’autor de la suposada llista negra, però ha assenyalat que “per al 56% de la gent independentista” era una “pregunta recurrent si els mossos estaran al nostre costat” en cas de proclamació de la independència. El seu advocat ha assenyalat que Terradellas “ho escriu tot” com a mètode per recordar les coses i el mateix president de CATmón ha assenyalat que en tot cas, es tracta d’una “persona particular que pot escriure quan vulgui i el que vulgui”. Sánchez ha insistit que en el moment de la suposada elaboració de la llista, Terradellas “ja no era secretari de relacions internacionals de CDC”.

Cap subvenció desviada a Waterloo

Així mateix, Terradellas ha defensat la tasca de la fundació CATmón en l’àmbit de les relacions internacionals, ha admès que en deu anys han rebut subvencions per valor aproximat de “un milió o un milió i mig d’euros”, principalment per a l’edició de la revista de la fundació, però que en cap cas s’han desviat aquestes subvencions per a altres usos que els previstos en el camp de la cooperació internacional.

“Poso la mà al foc que les subvencions rebudes son legals. Les hem justificat totes sempre que se’ns ha demanat”, ha assenyalat Terradellas, per afegir que també estava disposat a posar la mà al foc que “no hem donat ni un euro perquè el president Puigdemont pugui viure a Waterloo ni tampoc per l’1-O”. Terradellas ha definit Puigdemont com “un bon amic i un gran patriota”.

A més, preguntat per l’acusació d’haver rebut dos milions d’euros en subvencions des de la Secretaria General de l’Esport, la seu de la qual va ser escorcollada per investigar precisament una desviació fraudulenta de fons públics, Terradellas ha admès haver rebut simplement una subvenció de “14.000 euros” en concepte de publicitat per a la revista, tot recordant que “les entitats de cooperació busquen subvencions a tot arreu”.

Finalment, el president de CATmón ha admès que es va reunir amb l’exdiputat rus Serguei Markov en el marc d’un viatge a Moscou –“on es va reunir amb també amb altra gent”, ha apuntat el seu advocat–, però que en cap cas la trobada va ser en qualitat d'enviat de Puigdemont o del Govern català: “Mai he rebut cap indicació del Govern i si ho he fet és perquè creia que ho havia de fer”, i ha assegurat que ho va fer en un context, el del referèndum de l’1-O, on “tothom preguntava pel procés”.