La Guàrdia Civil ha detingut quatre persones en el marc d’una operació policial per presumpta malversació de cabals públics, prevaricació i tràfic d'influències a la Secretaria General de l’Esport i del Consell Català de l'Esport. Entre els detinguts hi hauria el secretari general de l'Esport, Gerard Figueres, i l’exregidora del PDeCat a l'Ajuntament de Barcelona i ex delegada d'esports a la Diputació de Barcelona, Maite Fandos.

L'operació, anomenada Voloh, s'ha fet per ordre del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, que investiga la suposada concessió fraudulenta de subvencions públiques, de més de 2 milions d'euros, procedents de la Secretaria i del Consell Català de l'Esport, un òrgan dependent. 

Agents de la Guàrdia Civil, segons han confirmat a ElNacional.cat fonts del cos armat, estan escorcollant la seu de la Secretaria General de l'Esport a Esplugues de Llobregat. També estan previstos escorcolls a altres oficines públiques i domicilis particulars per ordre del jutge Joaquín Aguirre, a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat i Viladecans.

Gerard Figueras ha estat detingut a casa seva i després ha estat conduït a la seu de la Secretaria General de l'Esport, a l'avinguda dels Països Catalans d'Esplugues, on s'està fent un escorcoll.

Fundacions pròximes a l'antiga CDC

El jutge investiga presumptes irregularitats en partides pressupostàries, subvencions i contractacions arbitràries que haurien beneficiat les fundacions CATmón e Igman, de l’òrbita de l’antiga CDC. L’any passat aquestes fundacions ja van ser escorcollades per ordre de jutge Aguirre.

L'operació té el seu origen en la investigació iniciada l'any 2017 pel jutge Aguirre que investigava la presumpta malversació a través de subvencions irregulars en matèria de cooperació al desenvolupament des de la Diputació de Barcelona mitjançant un seguit d’entitats. El maig del 2018 es van dur a terme una trentena de detencions.

L'advocat de Figueras, Francesc Sànchez, ha explicat a diverses emissores que també s'investiguen suposats desviaments a la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), la Federació Catalana de Gimnàstica i la Plataforma Pro-seleccions esportives de Catalunya. Els altres dos detinguts són, segons Sànchez, l'apoderat de l'empresa que gestiona el Canal Olímpic i Lluís Pallisera, subdirector general de Gestió i Recursos Humans del Consell Català de l'Esport.