L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) ha retret al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de "no haver fet res" en quinze mesos de mandat, i que comenci "amb urgència" la cerca de les persones desaparegudes del franquisme.

Després d'una reunió amb el líder del PSOE, conjuntament amb altres organitzacions relacionades amb la memòria històrica, han desmentit l'executiu espanyol i han assegurat que no són necessaris uns pressupostos per dedicar recursos humans i materials a aquesta tasca. L'ARMH ha apuntat en un comunicat que "només cal que el govern assumeixi les recomanacions dels dos informes d'organismes de l'Alt Comissionat per als Drets Humans de l'ONU sobre Espanya".

Algunes de les peticions que l'associació ha portat a la trobada han estat l'anul·lació dels sumaris de la dictadura, que no es traslladin les restes de Francisco Franco a un mausoleu a Mingorrubio – de titularitat pública- o que es reti homenatge i reconeixement d'Estat a totes els persones que van lluitar contra el feixisme a Espanya.

"Deixin de practicar el negacionisme"

També exigeixen una comissió d'estudi dels llibres de text perquè "deixin de practicar el negacionisme" de les víctimes, que l'Estat prengui "les mesures necessàries" per recuperar la propietat de tota la documentació "saquejada" per Franco, i s'eliminin "tots els obstacles polítics" perquè les víctimes de la dictadura tinguin accés a la justícia.

Algunes altres reivindicacions són l'obertura dels arxius relatius a la repressió, el desenvolupament d'un pla de recollida de testimonis per "emmagatzemar i perpetuar la memòria" de les víctimes i el desenvolupament d'un pla de cerca de persones desaparegudes per la repressió franquista, que demanen que no s'anomeni 'pla de xoc' perquè creuen que "és per espectacularitzar i fer titulars".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat