La complicitat de l'Església catòlica amb la dictadura franquista ha estat un tema que no s'ha tocat des del Vaticà des de fa anys. La documentació de l'Església sobre els crims del franquisme ha estat tancada durant dècades, a diferència del que ha passat amb els crims del nazisme, la documentació dels quals s'ha fet pública. El mateix tractament amb els represaliats pel franquisme és el que es demana des de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH), la qual ha remès una carta a la nunciatura a Espanya, la missió diplomàtica de màxim rang de la Santa Seu en altres Estats. 

El diari digital The Objective ha publicat la carta que ha enviat l'ARMH al nunci apostòlic espanyol, Bernadino Cleopas Auza. En el text es recorda que: "Recentment, l'Arxiu Històric del Vaticà ha posat a disposició dels investigadors a la seva pàgina web la sèrie 'Jueus' del Fons de la Congregació d'Afers Eclesiàstics Extraordinaris, amb documentació datada entre els anys 1939 i 1948". Justament, es pretén que el Vaticà prengui la mateixa mesura amb els documents que té relacionats amb la dictadura franquista.

Des de l'entitat consideren que aquesta mesura seria de gran ajuda per localitzar els milers de desapareguts per la dictadura. "Tot esforç per augmentar la transparència i el lliure accés a la documentació històrica ajuden a conèixer el passat i és un dret de les societats democràtiques i a la que han de tenir accés les víctimes dels règims feixistes", remarquen a la carta des de l'associació. 

Petición Vaticano fraquismo / The Observer
Font: The Objective

Assenyalant la complicitat amb el franquisme 

En la seva carta, l'ARMH ha assenyalat que durant la dictadura franquista hi va haver "una estreta col·laboració amb el dictador durant més de tres dècades, al que va atorgar el títol de Caudillo por la Gracia de Dios". L'associació també assenyala que des de l'Església es va col·laborar en el disseny de la repressió de milers de ciutadans de l'Estat espanyol. 

Per aquesta complicitat exigeixen que "80 anys més tard del cop d'Estat franquista" el Vaticà obri els arxius i l'accés a la documentació que tingui que pugui servir per desxifrar que va passar amb milers de persones que continuen desaparegudes. Des de l'ARMH es recorda que en altres ocasions diverses entitats han demanat responsabilitats a l'Església pels crims del franquisme, però s'han fet oïdes sordes sistemàticament esgrimint que s'ha de deixar enrere el passat. Ara, cal esperar quina resposta pot rebre aquesta nova petició.